Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

UNIFIL: Izraelský tank priamo zasiahol pozorovateľské stanovište OSN

Izraelský tank manévruje na severe Izraela neďaleko izraelsko-libanonskej hranice 30. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 10. októbra (TASR) - Počas izraelského ostreľovania sídla mierovej misie OSN na juhu Libanonu utrpeli zranenia dvaja pracovníci organizácie, uviedla vo štvrtok OSN. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) ozrejmili, že izraelská armáda tankom priamo zasiahla pozorovateľské stanovište OSN v malom meste Nákúra. Ide o prvých zranených pracovníkov misie UNIFIL od začiatku izraelskej pozemnej ofenzívy proti cieľom libanonského militantného hnutia Hizballáh, píše DPA.

UNIFIL vo vyhlásení uviedol, že "zranenia v tomto prípade našťastie nie sú závažné, no (osoby) aj naďalej zostávajú v nemocnici". Počas bojov došlo už k "opakovaným zásahom" základne v Nákúre a ďalších blízkych stanovíšť, vyhlásil UNIFIL.

Taliansky minister obrany Guido Crosetto vyjadril vo vyhlásení nesúhlas s útokmi na pozície UNIFIL a uviedol, že sú "absolútne neakceptovateľné" a zároveň nerešpektujú medzinárodné právo.

Izraelská armáda sa k incidentu bezprostredne nevyjadrila.

Mierová misia OSN dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Zapojilo sa do nej už viac ako 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta. Mnohé jednotky OSN prišli napríklad z Indonézie, Talianska či Indie.

Nákúra sa nachádza na pobreží Stredozemného mora a ide o prvé väčšie mestské sídlo v Libanone neďaleko hraníc s Izraelom.