Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

OSN: Rokovania na Cypre sú neisté, Turecko vraj nedostalo pozvánku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Organizácia Spojených národov sa snaží obnoviť dlhodobo prerušené rokovania medzi gréckou a tureckou stranou.

Nikózia 5. augusta - Predbežné plány OSN zvolať lídrov rozdeleného Cypru na rokovania, ktoré sa majú konať už budúci týždeň, sú neisté. Líder Severného Cypru v pondelok totiž uviedol, že nedostal žiadne pozvanie. TASR o tom informuje základe správy Reuters.

Organizácia Spojených národov sa snaží obnoviť dlhodobo prerušené rokovania medzi gréckou a tureckou stranou. Konflikt trvá celé desaťročia a je hlavným zdrojom napätia medzi oboma komunitami.

Líder cyperských Grékov Nikos Christodoulides v sobotu večer uviedol, že dostal pozvanie na rokovania, ktoré sa uskutočnia 13. augusta spolu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a vodcom cyperských Turkov Ersinom Tatarom. "Moja odpoveď bola kladná a dúfam, že rovnaká príde aj z tureckej strany, zatiaľ sme o nej neboli informovaní, a že stretnutie povedie k pozitívnym výsledkom," povedal Christodoulides. Doplnil, že odmietnutie by poškodilo cyperským Turkom.

Turecký líder v reakcii na vyhlásenie Christodoulitesa uviedol, že pozvanie nedostal. "Neexistuje žiadne pozvanie od generálneho tajomníka OSN ... na trojstranné stretnutie. V každom prípade, za súčasných podmienok by sme trojstranné rokovania ani neschválili. Pre takúto schôdzku neexistuje žiadny základ," uviedol Tatar.

K rozdeleniu Cypru došlo po tureckej invázii v roku 1974. Severnú časť ostrova pod správou Turecka uznáva iba Ankara, ktorá tvrdí, že k rozhovorom môže dôjsť až po medzinárodnom uznaní suverenity, podobne ako v prípade gréckeho Cypru.