Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

OSN tvrdí, že požiadala Rusko o prístup do pohraničných oblastí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ukrajinské jednotky od pondelka postúpili na území Ruska s rozlohou najmenej 800 kilometrov štvorcových.

Ženeva 15. augusta (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) požiadal Rusko, aby mu umožnilo navštíviť ruské pohraničné oblasti zasiahnuté útokom ukrajinských síl, oznámila vo štvrtok hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Môžem potvrdiť, že Úrad OSN pre ľudské práva poslal ruským orgánom žiadosť o umožnenie prístupu úradu do oblastí Ruskej federácie postihnutých bojmi vrátane Belgorodskej, Brianskej a Kurskej oblasti v rámci nášho mandátu na monitorovanie a hodnotenie ľudských práv," uviedla Throssellová pre AFP. Žiadosť poslal OHCHR ešte v stredu.

Ukrajinská armáda minulý utorok vtrhla do ruskej Kurskej oblasti, v dôsledku čoho od minulého piatka platí v regióne režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Ukrajinské sily obsadili desiatky obcí v najväčšej ofenzíve zahraničnej armády na ruskom území od druhej svetovej vojny.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko povedal, že Ukrajina má v pláne vytvoriť v oblasti "nárazníkovú zónu", aby zabránila pohraničným útokom zo strany Ruska.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ukrajinské jednotky od pondelka postúpili na území Ruska s rozlohou najmenej 800 kilometrov štvorcových, píše AFP.

Ruské úrady uvádzajú, že po útoku na Kurskú oblasť bolo evakuovaných celkovo už takmer 200.000 ľudí. Úrady nariadili evakuáciu aj v Belgorodskej oblasti, kde vo štvrtok vyhlásili režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni.