Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Zahraničie

OSN: Ukrajinskí a ruskí zajatci sú vystavení mučeniu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Misia OSN sa rozprávala so stovkami väzňov z oboch strán.

Ženeva 1. októbra (TASR) - Misia OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine počas prebiehajúcej ruskej invázie v utorok oznámila, že zaznamenala mučenie a zlé zaobchádzanie s ukrajinskými aj ruskými vojnovými zajatcami. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Vedúca monitorovacej misie OSN Danielle Bellová povedala, že ukrajinskí vojaci hlásili zlé zaobchádzanie počas celého zajatia, zatiaľ čo vojaci z ruskej armády tvrdili, že hneď po príchode do zajateckých táborov boli chránení pred zlým zaobchádzaním.

Misia OSN sa rozprávala so stovkami väzňov z oboch strán. Ukrajinskí vojnoví zajatci boli vystavení "rozsiahlemu a systematickému mučeniu" po svojom zajatí, ale aj v rôznych väzenských centrách a väzeniach v Rusku a na ruskom okupovaných územiach na Ukrajine.

Podľa OSN väzni uviedli, že boli vystavení predstieraným popravám, útokom psov a sexuálnemu násiliu. Nebola im poskytnutá dostatočná lekárska starostlivosť a dostávali príliš malé množstvo jedla. Najmenej desať Ukrajincov v dôsledku týchto podmienok zomrelo.

Rusko napriek stálym žiadostiam neumožňuje prístup k ukrajinským vojnovým zajatcom z vonkajšieho prostredia. OSN tak s nimi mohla hovoriť až po ich prepustení, píše DPA.

K ruským vojnovým zajatcom zadržiavaným na Ukrajine mal tím OSN neobmedzený prístup. Ruskí zajatci uviedli, že počas zatýkania alebo prvého prevozu ich bili alebo mučili. Následne vo väzenských centrách s nimi zaobchádzali slušne a zariadenia, v ktorých boli zadržiavaní, spĺňali medzinárodné kritériá, povedala Bellová.