Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

OSN: V Pásme Gazy sú zničené alebo poškodené až dve tretiny budov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka.

Ženeva 2. augusta (TASR) - Takmer dve tretiny budov v Pásme Gazy bolo od začiatku izraelskej invázie poškodených alebo zničených. V piatok to uviedla Organizácia Spojených národov (OSN). TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Satelitné snímky odhalili, že 151.265 budov bolo zasiahnutých, 30 percent je zničených, 12 percent vážne poškodených, 36 percent mierne poškodených a 20 percent je pravdepodobne poškodených. Ide približne o 63 percent budov v celej oblasti," uviedlo Satelitné centrum OSN (UNOSAT).

UNOSAT odhadol hmotnosť trosiek z poškodených a zničených budov na takmer 42 miliónov ton. Ide o výrazný nárast z januárového odhadu na úrovni 23 miliónov ton.

Hodnotenie UNOSAT uskutočnil na základe porovnania satelitných snímok Pásma Gazy z mája 2023 a zo 6. júla tohto roka. "Dopad na civilnú infraštruktúru je evidentný, tisíce domov a kritických zariadení bolo poškodených," uviedol UNOSAT.

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku hnutia Hamas na juh Izraela 7. októbra minulého roka. Pri odvetnej ofenzíve Izraela v Pásme Gazy doposiaľ zahynulo vyše 39.000 osôb podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.