Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

OSN žiada odsun ruských jednotiek z jadrovej elektrárne na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Britská stanica BBC pripomenula, že ruské jednotky dobyli Záporožskú jadrovú elektráreň krátko po začatí rozsiahlej invázie vo februári 2022.

New York 12. júla (TASR) - Valné zhromaždenie OSN (VZ) v noci na piatok väčšinou hlasov prijalo návrh rezolúcie o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni - od Ruska sa v nej požaduje okamžité stiahnutie jednotiek z elektrárne a jej vrátenie pod plnú kontrolu Kyjeva.

Návrh na rokovanie predložila Ukrajina, informovala agentúra Reuters. Rezolúcia OSN vyzýva na okamžité zastavenie útokov Ruskej federácie na objekty energetickej infraštruktúry Ukrajiny, ktoré zvyšujú riziko jadrovej katastrofy alebo incidentu vo všetkých jadrových zariadeniach Ukrajiny.

Rezolúcia prijatá vo štvrtok opäť požaduje, aby Rusko okamžite zastavilo svoju agresiu voči Ukrajine a bezpodmienečne stiahlo všetky svoje vojenské jednotky.

Valné zhromaždenie OSN, v ktorom je 193 štátov, podporilo rezolúciu 99 hlasmi, deväť štátov hlasovalo proti: Bielorusko, Burundi, Kuba, Severná Kórea, Eritrea, Mali, Rusko, Nikaragua a Sýria, a 60 štátov sa zdržalo hlasovania.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslyca pred hlasovaním vyzval delegátov, aby návrh podporili. Argumentoval, že "je to naša povinnosť voči budúcim generáciám". Apeloval, že je nutné zabezpečiť, aby sa hrôzy jadrových katastrof už nikdy nezopakovali.

Zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij označil rezolúciu za "spolitizovaný projekt, ktorý môže len povzbudiť podporovateľov vojny v Európe, Spojených štátoch a na Ukrajine".

Britská stanica BBC pripomenula, že ruské jednotky dobyli Záporožskú jadrovú elektráreň krátko po začatí rozsiahlej invázie vo februári 2022.

Záporožská jadrová elektráreň odvtedy elektrinu nevyrába, ale sama si vyžaduje neustále dodávky elektriny na chladenie jedného z reaktorov, ktorý nie je úplne odpojený od siete.

Stanica je okrem toho pravidelne ostreľovaná, z čoho sa Moskva a Kyjev navzájom obviňujú.

Ukrajinské vedenie tiež opakovane Rusko obviňuje, že v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne rozmiestňuje svoj vojenský personál a bojovú techniku.