Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

OSN zverejnila kandidátov na pozície do líbyjskej prechodnej vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líbya upadla do chaosu v roku 2011 po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího.

Tripolis 31. januára (TASR) - Organizácia Spojených národov zverejnila v sobotu zoznam kandidátov na pozície do líbyjskej prechodnej vlády v rámci prípravy na parlamentné a prezidentské voľby v Líbyi.

Ako informovala agentúra DPA, oznámenie OSN prišlo dva dni predtým, ako členovia 75-členného Líbyjského fóra pre politický dialóg (LPDF) začnú hlasovať o kandidátoch na posty v trojčlennej prezidentskej rade a na pozíciu predsedu vlády. LPDF sa už niekoľko mesiacov zúčastňuje na diskusiách sprostredkovaných OSN, aby pripravilo cestu pre voľby.

Všetci kandidáti sa zaviazali dodržiavať plán, ktorý v novembri 2020 prijali členovia LPDF v Tunisku, uviedla v sobotu vo svojom vyhlásení Podporná misia OSN v Líbyi (UNSMIL).

UNSMIL plánuje usporiadať od 1. do 5. februára schôdzku vo Švajčiarsku, kde budú členovia LPDF hlasovať o zjednotenej prechodnej vláde. Počas stretnutia budú všetci kandidáti pozvaní na interaktívne zasadanie s členmi LPDF, kde môžu predstaviť svoju víziu implementácie plánu LPDF.

Po voľbách naplánovaných na 24. decembra 2021 má byť prechodná vláda nahradená demokraticky zvolenou vládou.

Líbya upadla do chaosu v roku 2011 po zvrhnutí bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Má v súčasnosti dve súperiace vlády - vládu podporovanú OSN v metropole Tripolis a ďalšiu na východe krajiny v meste Tobruk, ktorá je lojálna vojenskému veliteľovi Chalífovi Haftarovi. Krajina sa stala zástupným bojiskom súperiacich síl a do konfliktu boli vtiahnuté zahraničné mocnosti.