Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

OSN:Pri izraelskom útoku na severe Libanonu zahynuli najmä ženy a deti

Libanonská rodina, ktorá ušla pri izraelských leteckých útokoch, sedí v provizórnom stane na ulici v Bejrúte 14. októbra 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zasiahnutý dom slúžil ako útočisko pre vysídlené rodiny, povedal v pondelok starosta obce.

Ženeva 15. októbra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) má informácie, že väčšina z 22 obetí izraelského útoku na budovu na severe Libanonu boli ženy a deti. Uviedol to v utorok hovorca OHCHR Jeremy Laurence, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Dopočuli sme sa, že medzi 22 zabitými ľuďmi bolo 12 žien a dve deti," povedal Laurence v súvislosti s pondelkovým izraelským útokom v libanonskej dedine Ajtú.

"Podľa našich informácií bola zasiahnutá štvorposchodová obytná budova. Vzhľadom na tieto faktory máme skutočné obavy, pokiaľ ide o medzinárodné humanitárne právo, teda vojnové právo, a zásady rozlišovania proporcionality a primeranosti," dodal Laurence. Zároveň vyzval na vyšetrenie útoku.

Dedina Ajtú sa nachádza ďaleko od hlavných oblastí vplyvu libanonského militantného hnutia Hizballáh na juhu a východe krajiny. Doteraz sa izraelské vojenské operácie zameriavali predovšetkým na juh Libanonu, údolie Bikáa na východe krajiny či na predmestia hlavného mesta Bejrút.

Zasiahnutý dom slúžil ako útočisko pre vysídlené rodiny, povedal v pondelok starosta obce.