Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Zahraničie

Ostrov Lampedusa opäť zažíva vlnu migrantov

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň dorazilo na ostrov len počas 12 hodín vyše 1200 migrantov.

Rím 18. mája (TASR) - Maličký taliansky ostrov Lampedusa v Stredozemnom mori zažíva ďalšiu sezónu migrantov prichádzajúcich po mori, informovala v utorok tlačová agentúra AP.

Migranti sa plavia z afrického pobrežia na nebezpečných člnoch prevádzačov. Denne teraz dorazí na Lampedusu 25-30 člnov s migrantmi.

Lampedusa je bližšie k Afrike než k talianskej pevnine a už dlho je cieľom migrantov pašovaných prevádzačmi z Líbye. Ostrov je celé roky svedkom početných nešťastí, keď sa člny s migrantmi potopia a na hladine mora pri pobreží plávajú telá, ktoré potom obyvatelia Lampedusy pochovávajú na cintoríne.

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku.
Foto: TASR/AP


Minulý týždeň dorazilo na ostrov len počas 12 hodín vyše 1200 migrantov - prevádzači využili pokojné more a horúce počasie a vypravili nekvalitné člny smerom na sever. Bola to prvá veľká vlna migrantov po roku; túto prestávku spôsobila pandémie ochorenia COVID-19.

"Ak človek podstupuje toto riziko, robí to preto, že chce, aby jeho príbuzní doma prežili," vysvetlil Sarr, jeden z migrantov na ostrove. "Keď doma nemáte nič, poviete si 'Idem, a ak zomriem, tak zomriem. Ak prídem do cieľa, tak prídem.'"

Na archívnej snímke migranti s ochrannými rúškami čakajú v móle na sicílskom ostrove Lampedusa v južnom Taliansku.
Foto: TASR/AP


Sarr a Mbaye patria medzi šťastlivcov: obaja prišli do Talianska lietadlom s potrebnými a správnymi dokladmi. Sarr prišiel v roku 2012 a pridal sa k svojmu otcovi, ktorý už pracoval na palube lode Vincenzo Padre. Mbaye strávil štyri roky v severotalianskom meste Miláno, potom prišiel takmer pred dvoma rokmi na Lampedusu a tiež dostal prácu na tejto lodi. Obaja zarábajú dosť na to, aby mohli posielať peniaze manželkám a deťom doma v Senegale.

"Je pre mňa bolestné vidieť prichádzajúcich mladých ľudí, ktorí tu hľadajú lepšiu budúcnosť, aj keď nie je isté, že ju nájdu. Prichádzajú bez dokladov, ale keď tu nespĺňate podmienky, ťažko si nájdete prácu," dodal Mbaye.