Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci na juhozápade Pakistanu zastrelili najmenej 23 ľudí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Útok sa odohral vo štvrti Musacheľ v nepokojnej provincii Balúčistan. Ozbrojení muži v noci zablokovali cestu, pasažierov vytiahli z vozidiel a po kontrole preukazov totožnosti ich zastrelili.

Islamabad 26. augusta (TASR) - Ozbrojenci na juhozápade Pakistanu v noci na pondelok zaútočili na vozidlá na diaľnici a zastrelili najmenej 23 ľudí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Útok sa odohral vo štvrti Musacheľ v nepokojnej provincii Balúčistan. Ozbrojení muži v noci zablokovali cestu, pasažierov vytiahli z vozidiel a po kontrole preukazov totožnosti ich zastrelili.

Ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že o život prišlo 23 ľudí, zatiaľ čo vysokopostavený predstaviteľ polície stanovil počet mŕtvych na 22.

"Ozbrojenci zabili nielen cestujúcich, ale aj vodičov nákladných áut, ktorí prevážali uhlie," povedal Hamíd Záhir, zástupca komisára oblasti, v ktorej sa incident stal. Najmenej desať nákladných vozidiel ozbrojenci podpálili, dodal.

Pakistanský prezident Ásif Alí Zardárí a minister vnútra Mohsín Naqví v samostatných vyhláseniach označili útok za "barbarský" a prisľúbili, že tí, ktorí za ním stoja, neuniknú spravodlivosti.

Útok sa odohral niekoľko hodín po tom, čo zakázaná Balúčistanská oslobodzovacia armáda (BLA) varovala ľudí, aby sa vyhli diaľniciam. Bezprostredne sa k nemu nikto neprihlásil, BLA však podľa Reuters vo vyhlásení uviedla, že jej ozbrojenci zaútočili na vojenský personál cestujúci v civilnom oblečení, ktorý bol po identifikácii zastrelený.

Podľa rezortu vnútra však išlo o nevinných civilistov.

Separatisti v Balúčistane často útočia a zabíjajú pracovníkov a ďalších ľudí zo susednej provincie Pandžáb v snahe vyhnať ich z Balúčistanu, ktorý už roky zažíva nepokoje.