Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci zabili pri útokoch v Nigérii celkovo 50 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severozápadná a stredná Nigéria sú dlhodobo terčom útokov zločineckých gangov.

Kano 22. marca (TASR) - Celkovo 50 ľudí vrátane dvoch vojakov zabili pri nedeľných útokoch ozbrojenci na severe Nigérie. V utorok to uviedli nigérijské úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bezpečnostný komisár štátu Kaduna uviedol, že po pátracích operáciách potvrdili 34 mŕtvych po útoku v oblasti Kaura. Dodal, že pri útoku bolo zničených viac ako 200 domov.

V nedeľu zaznamenali nigérijské úrady aj ďalší prepad, pri ktorom zahynulo 16 ľudí v odľahlej dedine v štáte Zamfara na severozápadne krajiny.

Severozápadná a stredná Nigéria sú dlhodobo terčom útokov zločineckých gangov. Ozbrojenci prepadávajú dediny, kradnú dobytok a unášajú ľudí, za ktorých následne žiadajú výkupné, informuje AFP. Pred dvoma týždňami zabili banditi pri útokoch v strednej a severozápadnej Nigérii 11 príslušníkov bezpečnostných zložiek vrátane siedmich policajtov.

Skupinu banditov v januári nigérijská vláda oficiálne označila za teroristov. Ozbrojenci operujú z táborov ukrytých v rozľahlých lesoch v štátoch Zamfara, Katsina, Kaduna a Niger, uvádza AFP.

Nigérijské bezpečnostné zložky čelia okrem útokov banditov aj džihádistickému povstaniu na severovýchode a separatistickému napätiu na juhovýchode krajiny, informuje AFP.