Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

P. Magyar doručil pomoc poškodenej detskej nemocnici v Kyjeve

Na archívnej snímke líder maďarskej strany TISZA Peter Magyar. Foto: TASR/AP

K poškodeniu detskej nemocnice v Kyjeve prišlo v pondelok v rámci rozsiahlej vlny raketových útokov na rôzne ukrajinské mestá, pri ktorých zomrelo viac než 40 ľudí.

Budapešť/Kyjev 10. júla (TASR) - Maďarský opozičný politik Péter Magyar, ktorý je hlavným vyzývateľom premiéra Viktora Orbána, doručil v stredu pomoc do detskej nemocnice v Kyjeve zasiahnutej pri pondelkovom ruskom raketovom útoku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Magyarova strana TISZA vyzbierala pre nemocnicu asi 15 miliónov forintov (38.000 eur) a zdravotnícke potreby a jedlo, ktoré na tento účel venovali maďarskí občania. "Bolo to náhle rozhodnutie po tom, čo sme videli tento brutálny ruský raketový útok," uviedol Magyar pre novinárov pred odchodom do Kyjeva.

K poškodeniu detskej nemocnice v Kyjeve prišlo v pondelok v rámci rozsiahlej vlny raketových útokov na rôzne ukrajinské mestá, pri ktorých zomrelo viac než 40 ľudí.

Monitorovacia misia OSN v utorok uviedla, že nemocnicu pravdepodobne priamo zasiahla ruská raketa. Kremeľ to však popiera a bez predloženia nejakých dôkazov uviedol, že nemocnicu zasiahla zablúdená raketa ukrajinskej obrany.

Maďarský premiér Viktor Orbán kritizuje západnú vojenskú pomoc pre Ukrajinu a spomedzi lídrov Európskej únie udržuje s Ruskom najteplejšie vzťahy. Minulý týždeň navštívil Ukrajinu a Rusko a neskôr aj Čínu v rámci svoje "mierovej misie". Jeho stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom si však vyslúžilo kritiku od niektorých európskych lídrov.

"Premiér môže cestovať po svete a predstierať, že tvorí mier. Avšak my veríme v činy namiesto toho, aby sme trikrát obleteli svet. Sme iní," povedal Magyar.

Podľa Magyara mal pritom Orbán navštíviť Ukrajinu už skôr, no jedným z dôvodov omeškania jeho návštevy boli nezhody medzi Kyjevom a Budapešťou týkajúce sa práv maďarskej menšiny na Ukrajine.

Strana TISZA skončila v júnových voľbách do Európskeho parlamentu v Maďarsku druhá, pričom získala takmer 30 percent hlasov. Magyar uviedol, že súhlasí s vládou v tom, že dodávky zbraní pre Ukrajinu by nemali ísť cez Maďarsko, pretože to by mohlo z maďarskej menšiny na Ukrajine spraviť cieľ. Ostatné krajiny však majú podľa jeho slov právo posielať Ukrajine zbrane.