Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pagery boli vybavené nástražným systémom s vysokovýbušným materiálom

Na snímke poškodené auto v ktorom vybuchlo vreckové zariadenie tzv. pager v meste Sidon na juhu Libanonu v stredu 18. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Utorkové výbuchy pagerov zranili vyše 2800 ľudí a vyžiadali si 12 obetí.

Bejrút 18. septembra (TASR) - Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Libanon začal explózie, ktoré sa pripisujú Izraelu, vyšetrovať v utorok, uviedol súdny predstaviteľ a dodal, že bezpečnostné zložky pracujú na identifikácii ich príčiny.

Utorkové výbuchy pagerov zranili vyše 2800 ľudí a vyžiadali si 12 obetí. Nová vlna výbuchov vysielačiek a solárnych panelov v stredu mala za následok deväť obetí a 300 ľudí utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

"Údaje naznačujú, že zariadenia boli predprogramované, aby sa odpálili, a obsahovali výbušniny umiestnené vedľa batérie," povedal na margo utorkových výbuchov predstaviteľ bezpečnostných zložiek pod podmienkou anonymity.

Niektoré vybuchnuté zariadenia podľa tohto zdroja preskúmali, avšak "väčšina z nich bola zničená a zhorela". Podľa neho je nepravdepodobné, že by lítiové batérie v zariadeniach explodovali v dôsledku prehriatia.

"Výbuch lítiových batérií vyvolá incident typu požiar... ktorý spôsobí menšie popáleniny, avšak výbuchy týchto zariadení spôsobili vysokovýbušné materiály," povedal pre agentúru AFP.