Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pagery použité v Libanone neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Na snímke sanitka priváža do nemocnice zranených ľudí, ktorým vybuchlo vreckové zariadenie tzv. pager v Bejrúte v utorok 17. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami.

Budapešť 18. septembra (TASR) - Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení, píše TASR podľa agentúry Reuters.

Taiwanská firma vyrábajúca pagery Gold Apollo v stredu vyhlásila, že model pagerov použitý pri útoku proti Hizballáhu vyrobila spoločnosť BAC Consulting so sídlom v Budapešti a že ona maďarskej spoločnosti iba poskytla licenciu na svoju značku, pričom s výrobou nemala nič spoločné.

Spoločnosť BAC Consulting na telefonáty a e-maily agentúry Reuters v stredu nereagovala.

"Maďarské orgány zistili, že predmetná spoločnosť je sprostredkovateľská spoločnosť, ktorá v Maďarsku nemá žiadnu výrobňu ani inú prevádzkareň," uviedol hovorca vlády Zoltán Kovács na sociálnej sieti Facebook. "V Maďarsku má na uvedenej adrese jedného prevádzkového riaditeľa a zmieňované zariadenia nikdy neboli v Maďarsku," dodal.

Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami, uviedol Kovács s tým, že daná otázka nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.