Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pakistan pokračuje v pátraní po troch nezvestných ruských horolezcoch

Nepál, Himaláje Foto: TASR/AP

Päťčlenný tím ruských horolezcov pod vedením Sergeja Nilova sa zúčastňoval na misii vyzdvihnutia tela horolezca Dmitrija Golovčenka na hore Gasherbrum IV, ktorá má 7925 metrov.

Islamabad 18. augusta (TASR) - Pakistanské úrady pokračujú v pátraní po troch ruských horolezcoch, ktorí sa stratili na 17. najvyššom vrchole sveta Gasherbrum IV, informuje TASR podľa nedeľňajšej správy agentúry DPA.

Päťčlenný tím ruských horolezcov pod vedením Sergeja Nilova sa zúčastňoval na misii vyzdvihnutia tela horolezca Dmitrija Golovčenka na hore Gasherbrum IV, ktorá má 7925 metrov.

Ruský tím však počas misie postihla katastrofa a pakistanská armáda v sobotu iniciovala záchrannú operáciu, v rámci ktorej už úspešne evakuovala dvoch horolezcov do mesta Skardu na lekárske ošetrenie.

Pakistanský vládou prevádzkovaný horolezecký klub oznámil, že armádne vrtuľníky uskutočnia ďalšiu záchrannú misiu s cieľom lokalizovať ostatných troch nezvestných horolezcov, medzi ktorými je aj samotný Nilov.

Golovčenko prišiel o život vlani počas výstupu na Gasherbrum IV s Nilovom, ktorý tragickú nehodu prežil. Obaja horolezci získali za svoje trúfalé výstupy na nebezpečné vrcholy v minulosti prestížnu medzinárodnú cenu Piolet d'Or.

Počas uplynulých mesiacov došlo v danej oblasti k niekoľkým fatálnym incidentom. Najmenej štyria japonskí horolezci spadli a zahynuli na druhej najvyššej hore sveta K2.

Každé leto sa stovky horolezcov predovšetkým z Európy pokúšajú zdolať horské vrcholy Pakistanu; počas zimy sa o to pokúsia len niekoľkí. Extrémne riziko lavín a nepriaznivého počasia sa v minulosti ukázalo ako fatálne, uzatvára DPA.