Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Zahraničie

Palestínčania tvrdia, že útok na štvrť v Bajt Lahíji má vyše 70 obetí

Izraelský útok. Foto: TASR/AP

Palestínsky úrad upozornil, že pod ruinami zničených budov sú zrejme ďalšie obete a zranení.

Gaza 20. októbra (TASR) - Agentúra civilnej obrany v Pásme Gazy v nedeľu uviedla, že pri izraelskom leteckom útoku na jednu zo štvrtí v meste Bajt Lahíja na severe enklávy zahynulo najmenej 73 ľudí. Izrael spochybnil počet obetí uvádzaný palestínskymi úradmi, informovala agentúra AFP, píše TASR.

Palestínsky úrad upozornil, že pod ruinami zničených budov sú zrejme ďalšie obete a zranení. Dodal, že medzi nimi sú aj ženy a deti, keďže izraelský nálet zasiahol husto obývanú obytnú zónu".

Izraelská armáda spochybnila počet obetí uvádzaný úradmi v Pásme Gazy, pričom argumentovala použitou muníciou a presnosťou úderu na "teroristický cieľ Hamasu". Podrobnosti o tom, kto bol cieľom útoku, neuviedla.

Izrael, ktorý si predsavzal zabrániť militantom z Hamasu preskupiť sa v severnej časti Gazy, začal 6. októbra v danej oblasti rozsiahly letecký a pozemný útok, čím pritvrdil obliehanie vojnou zničenej enklávy a donútil k úteku ďalšie desaťtisíce ľudí.

Ešte pred náletom na Bajt Lahíju palestínske úrady uvádzali, že pri izraelskej operácii na severe Pásma Gazy prišlo o život už viac ako 400 ľudí.