Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Pápež František vyzval Luxembursko na pomoc pre rozvojové krajiny

Pápež František počas stretnutia s katolíckou komunitou v luxemburskej katedrále Notre-Dame počas jeho návštevy v Luxemburgu 26. septembra 2024. Foto: TASR/AP

František uviedol, že zvýšenie zahraničnej pomoci by mohlo pomôcť zastaviť prílev utečencov a migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Luxemburg 26. septembra (TASR) - Pápež František vo štvrtok vyzval vedúcich predstaviteľov Luxemburska – malého štátu s prosperujúcou ekonomikou a najvyššou koncentráciou milionárov na obyvateľa na svete –, aby poskytli prostriedky na pomoc pri zlepšovaní podmienok v rozvojových krajinách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

František uviedol, že zvýšenie zahraničnej pomoci by mohlo pomôcť zastaviť prílev utečencov a migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy. "Nezabúdajme, že k bohatstvu patrí aj zodpovednosť," povedal 87-ročný pápež na stretnutí s politickými a občianskymi lídrami počas svojej jednodňovej návštevy krajiny, v ktorej podľa Vatikánu žije približne 271.000 katolíkov.

Pre pápeža Františka, ktorý následne zamieri aj do Belgicka, je to zriedkavá návšteva európskeho štátu. Má tendenciu chodiť na miesta, ktoré pápež nikdy nenavštívil alebo kde sú katolíci v menšine, píše Reuters.

Pápež taktiež uviedol, že Luxembursko je "príkladom, ktorý ukazuje cestu vpred pri prijímaní a integrácii migrantov a utečencov". Takmer polovicu zo 654.000 obyvateľov Luxemburska tvoria cudzinci, predovšetkým zo susedných krajín – Francúzska, Belgicka a Nemecka.

František by mal do Belgicka pricestovať ešte vo štvrtok. Plánuje sa tam súkromne stretnúť aj s 15 obeťami zneužívania.