Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Pápež ukončil svoju návštevu Belgicka omšou na štadióne

Pápež František odchádza na konci nedeľnej omše na Štadióne kráľa Baudouina v Bruseli v nedeľu 29. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Na štadióne kráľa Baudouina sa zhromaždilo približne 40.000 veriacich, ktorí počas omše mávali belgickými a vatikánskymi vlajkami.

Brusel 29. septembra (TASR) - Pápež František v nedeľu v Bruseli celebroval omšu na štadióne, ktorou ukončil svoju trojdňovú návštevu Belgicka, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Na štadióne kráľa Baudouina sa zhromaždilo približne 40.000 veriacich, ktorí počas omše mávali belgickými a vatikánskymi vlajkami. Pápeža na štadión priviezli v papamobile. Na omši sa zúčastnil aj kráľ Filip a kráľovná Mathilde.

Návšteva pápeža v Belgicku sa niesla v znamení minulých škandálov katolíckej cirkvi týkajúcich sa sexuálneho zneužívania maloletých, ktoré sa nevyhli ani Belgicku, píše AFP. František sa v piatok stretol so 17 obeťami sexuálneho zneužívania.

Na snímke pohľad na štadión po tom, ako pápež František celebroval svätú omšu na štadióne kráľa Baudouina v belgickom Bruseli v nedeľu 29. septembra 2024.
Foto: TASR/AP


Františkova návšteva Belgicka je prvou od návštevy pápeža Jána Pavla II. v roku 1995. Aktuálna návšteva poukázala aj na názorové rozdiely medzi Vatikánom a niektorými veriacimi v progresívnych sekulárnych krajinách v otázkach, ako je napríklad rodová nerovnosť.

V sobotu bol pápež počas stretnutia so študentami konfrontovaný s otázkou, aké miesto v cirkvi majú ženy. Františkova odpoveď, v ktorej ženy opísal ako dcéry, sestry a matky, niektorých účastníkov nahnevala. Univerzita, na ktorej sa stretnutie konalo, neskôr vyjadrila "neporozumenie a nesúhlas" s takýmto pohľadom.

Pápež by mal z Bruselu odletieť okolo poludnia. Očakáva sa, že na palube lietadla, ktoré ho dopraví do Ríma, sa uskutoční tradičná tlačová konferencia.