Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Pápež vycestuje do Iraku napriek útoku na tamojšiu vojenskú základňu

Na archívnej snímke z 21. decembra 2020 je pápež František. Foto: TASR/AP

František sa zároveň stane prvým najvyšším pontifikom, ktorý navštívi túto arabskú krajinu.

Vatikán/Bagdad 3. marca (TASR) - Pápež František potvrdil v stredu svoj zámer vycestovať už o dva dni do Iraku. Vyjadril sa tak krátko po raketovom útoku na vojenskú základňu na irackom západe, na ktorej slúžia vojaci v rámci koalície vedenej Spojenými štátmi. Stredajší útok si vyžiadal prinajmenšom jeden život. "Ak Boh dá, pozajtra pôjdem na trojdňovú púť do Iraku. Už dlhý čas sa chcem stretnúť s týmito ľuďmi, ktorí si toľko vytrpeli," povedal podľa agentúry AFP 84-ročný pápež na pravidelnej stredajšej generálnej audiencii. V súvislosti s touto cestou požiadal verejnosť o modlitby.

"Prosím vás, aby ste túto apoštolskú cestu sprevádzali svojimi modlitbami, aby prebehla najlepším možným spôsobom a priniesla ovocie, v ktoré dúfame," povedal ďalej pápež. "Iracký ľud nás očakáva, čakal už svätého Jána Pavla II., ktorý však mal zakázané tam ísť. Nemôžeme ich druhýkrát sklamať. Modlime sa, aby táto cesta bola úspešná," dodal.

Pápež absolvuje v dňoch 5.-8. marca cestu v Iraku, kde navštívi Bagdad, neďaleko súčasnej Násiríje ležiace ruiny starovekého mesta Ur - spätého s pamiatkou biblického patriarchu Abraháma -, ako aj mestá Arbíl a Mósul. Pôjde o jeho prvú zahraničnú cestu po vyše ročnej prestávke, ktorú si vynútila koronavírusová pandémia.

František sa zároveň stane prvým najvyšším pontifikom, ktorý navštívi túto arabskú krajinu. V Iraku žije relatívne početná kresťanská menšina, ktorej príslušníci boli v posledných rokoch prenasledovaní extrémistami z Islamského štátu (IS) a mnohí boli donútení opustiť svoje domovy. Pápež dúfa, že návštevou povzbudí tamojšiu kresťanskú komunitu, aby vo svojej vlasti zostala a aj rozšírila svoj vplyv, píše AFP.

Hovorca Vatikánu Matteo Bruni ešte v utorok informoval, že návštevu pápeža v Iraku budú sprevádzať prísne bezpečnostné opatrenia. František sa podľa neho bude v krajine presúvať pomocou obrneného vozidla a nebude sa stretávať s davmi. "Ide o špecifickú situáciu, preto budú všetky prevozy v zatvorenom vozidle, čo znamená, že vidieť pápeža v uliciach bude komplikované... Prebehne niekoľko stretnutí, ani na jednom z nich však nebude viac ako niekoľko stoviek ľudí," uviedol Bruni.

Najmenej desať rakiet zasiahlo v stredu ráno vojenskú základňu Ajn al-Asad v provincii Anbár na západe Iraku, na ktorej slúžia irackí aj zahraniční vojaci v rámci koalície vedenej Spojenými štátmi. Pri útoku zomrel jeden zamestnanec firmy pracujúcej pre túto koalíciu, ktorého štátna príslušnosť nebola bezprostredne známa.

K stredajšiemu raketovému útoku, druhému za ostatný mesiac v Iraku, došlo len dva dni pred začiatkom Františkovej návštevy. Ide zároveň o prvý útok odvtedy, ako USA minulý týždeň uskutočnili v Sýrii pri irackých hraniciach nálety na ciele tamojších milícii podporovaných Iránom. Nálety boli podľa Pentagónu odplatou za raketový útok, pri ktorom 15. februára prišiel pri meste Arbíl na severe Iraku o život americký zamestnanec firmy pracujúcej pre armádu USA a zranenia utrpel aj americký vojak.

Prehľad apoštolských ciest pápeža Františka od začiaktu jeho pontifikátu



2013

Brazília - (22. - 28. júl)

Prvá apoštolská cesta pápeža Františka. V Riu de Janeiro sa zúčastnil na Svetových dňoch mládeže. Záverečná modlitebná vigília sa konala na pláži Copacabana.


2014

Jordánsko, Izrael, Palestína - (24. máj - 26. máj)

Počas druhej apoštolskej cesty pápež František navštívil Svätú zem. V jordánskom Ammáne na štadióne odslúžil svoju prvú omšu vo Svätej zemi. Podporil právo Izraela na svoju existenciu, ale zároveň vyhlásil, že Palestínčania si tiež zaslúžia mať svoj nezávislý štát.

Južná Kórea - (14. august - 18. august)

Počas návštevy vyzval na obnovenie mierového procesu na rozdelenom Kórejskom polostrove a blahorečil 124 kórejských mučeníkov.


Albánsko - (21. september)

Prvá európska krajina, ktorú pápež František navštívil počas svojho pontifikátu.


Francúzsko - (25. november)

Pápež František vystúpil na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Posledným pápežom, ktorý navštívil EP, bol predtým Ján Pavol II. 11. októbra 1988.


Turecko (28. november - 30. november)

Počas návštevy vyzval k spoločnému úsiliu v boji proti organizácii Islamsky štát (IS). V sprievode veľkého muftiho Istanbulu Rahmi Yarana navštívil Modrú mešitu a niekdajší byzantský chrám Hagia Sofia.



2015

Srí Lanka a Filipíny (12. január – 19. január)

Na Srí Lanke kanonizoval prvého svätca pôsobiaceho na ostrove - misionára zo 17. storočia Jozefa Vaza. Vyzýval na zmierenie medzi skupinami obyvateľstva na ostrove Cejlón.

Stal sa tretím pápežom, ktorý navštívil Filipíny - tretiu najväčšiu katolícku krajinu na svete.


Bosna (6. jún)

Išlo o tretiu pápežskú návštevu tejto krajiny od jej odtrhnutia sa od bývalej Juhoslávie a vypuknutia občianskej vojny z rokov 1992-95.


Ekvádor, Bolívia, Paraguaj (5. júl - 13. júl)

Obhajoba chudobných a ich práv patrila k hlavným témam cesty pápeža po "domovskej" Južnej Ameriky.


Kuba a Spojené štáty americké (USA) (19. september - 28. september)

František sa stal tretím pápežom, ktorý navštívil komunistickú Kubu. Pred ním to boli Ján Pavol II. (1998) a Benedikt XV. (2012).

V USA sa František stal prvým pápežom, ktorý prehovoril v americkom Kongrese. Pred sídlom Organizácie Spojených národov v New Yorku prvýkrát zaviala aj zástava Vatikánu, keď vystúpil pred delegátmi Valného zhromaždenia OSN.


Keňa, Uganda, Stredoafrická republika (25. november – 30. november)

Išlo o prvú cestu pápeža Františka do Afriky. Hlavnou témou apoštolskej cesty bola: Afrika postaví most medzi kresťanmi a moslimami.

2016

Kuba, Mexiko (12. február – 18. február)

Pápež František pricestoval na Kubu na historicky prvé stretnutie s vodcom ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchom Kirillom. Išlo o vôbec prvé stretnutie tohto druhu odvtedy, ako sa v 11. storočí od seba odvrátili východná a západná cirkev.

V Mexiku zasa vyzval lídrov krajiny, aby vyriešili problémy s drogovým násilím, a odsúdil spôsob, akým boli vykorisťovaní a vylučovaní zo spoločnosti mexickí Indiáni.


Grécko (16. apríl)

Pápež František, ekumenický patriarcha Bartolomej I. a aténsky arcibiskup Ieronymos II. podpísali na ostrove Lesbos vyhlásenie vyzývajúce na solidaritu s utečencami. Pápež odletel z ostrova so skupinou 12 moslimských utečencov zo Sýrie, ktorých vzal do Ríma.


Arménsko (24. jún - 26. jún)

Pápež František druhýkrát počas svojho pontifikátu odsúdil genocídu Arménov v rokoch 1915-16.


Poľsko (27. júl - 31. júl)

Navštívil Krakov pri príležitosti Svetových dní mládeže, ale aj koncentračný tábor Auschwitz.


Gruzínsko, Azerbajdžan (30. september - 2. október)

V Tbilisi sa na slávení eucharistie nezúčastnil ani jeden predstaviteľ gruzínskej pravoslávnej cirkvi, napriek tomu, že pápeža na letisku privítal aj patriarcha Ilia II.

V azerbajdžanskom Baku sa pápež stretol so slovenskými saleziánmi.


Švédsko (31. október - 1. november)

Historická návšteva protestantského Švédska sa uskutočnila pri príležitosti 500. výročia reformácie. V meste Lund sa pápež zúčastnil aj slávnostnej ekumenickej pripomienky tohto výročia.

2017

Egypt (28. apríl – 29. apríl)

Po Jánovi Pavlovi II. (2000) sa František stal druhým pápežom, ktorý navštívil Egypt. Stretol sa s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, pápežom koptskej pravoslávnej cirkvi Tawadrosom II. (Teodorom II.) a s imámom Ahmadom Tajjibom.


Portugalsko (12. máj - 13. máj)

Pápež František svätorečil v portugalskom pútnickom meste Fatima súrodencov Františka (Francisco Marto) a Hyacintu (Jacinta Martová), ktorým sa 13. mája 1917 údajne zjavila Panna Mária.

Kolumbia (6. september - 11. september)

Na jednej z omši pápež blahorečil dvoch mučených duchovných - biskupa Jesúsa Emilia Jaramilla a kňaza Pedra Maríu Ramíreza - zabitých v bojoch medzi vládou a ľavicovými povstalcami.


Mjanmarsko, Bangladéš (26. november - 2. december)

Pápežova cesta sa konala v čase krízy okolo moslimskej menšiny Rohingov, ktorých státisíce utiekli pred násilím z Mjanmarska do Bangladéša. Vyzval na prekonanie netolerancie, predsudkov a nenávisti.



2018

Čile, Peru (15. január - 21. január)

Pápež František poprosil Čiľanov o odpustenie za nenapraviteľné škody spáchané deťom, ktoré boli sexuálne zneužité kňazmi.

V Peru odsúdil ničenie dažďových pralesov.


Švajčiarsko (21. jún)

Pápež František pricestoval do Ženevy, kde sa zúčastnil na podujatí Svetovej rady cirkví (SRC).


Írsko (25. august - 26. august)

Išlo o prvú návštevu pápeža Írska po takmer 40 rokoch. František sa zúčastnil na Svetovom stretnutí rodín. V Dubline poprosil o odpustenie pre členov hierarchie katolíckej cirkvi, ktorí uchovávali v tajnosti sexuálne zneužívanie detí duchovnými.


Litva, Lotyšsko, Estónsko (22. september - 25. september)

Návštevou pobaltských krajín si pápež František pripomenul aj 100. výročie nezávislosti pobaltského regiónu.



2019


Panama (22. január - 27. január)

Pápež František sa opäť zúčastnil na Svetových dňoch mládeže.


Spojené arabské emiráty - SAE (3. február - 5. február)

Historicky prvá návšteva hlavy katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove. Na pápežskej omši v Abú Zabí sa zišlo 170.000 ľudí.


Maroko (30. marec - 31. marec)

František navštívil Maroko po 33 rokoch od prvej návštevy tejto moslimskej krajiny pápežom Jánom Pavlom II. Približne 10.000 ľudí sa zúčastnilo na omši, ktorú odslúžil František.


Bulharsko, Severné Macedónsko (5. máj - 7. máj)

V bulharskom meste Rakovski odslúžil pre viac ako 200 detí omšu spojenú so svätým prijímaním. Európskych lídrov vyzval, aby sa zaoberali nerovným prerozdelením bohatstva a nízkou pôrodnosťou, ktorá podľa neho vytvorila medzi bohatšími a chudobnejšími štátmi Európy "železnú oponu".

Na vôbec prvú pápežskú návštevu Severného Macedónska odcestoval 7. mája. V hlavnom meste Skopje navštívil aj svätyňu zasvätenú Matke Tereze.


Rumunsko (31. máj - 2. jún)

Františkova cesta sa konala 20 rokov po historicky prvej pápežskej návšteve prevažne pravoslávneho Rumunska, ktorú v roku 1999 absolvoval Ján Pavol II. Počas návštevy pápež František blahorečil sedem biskupov prenasledovaných komunistami.


Mozambik, Madagaskar, Maurícius (4. október - 10. október)

Pred Františkom navštívil Mozambik len pápež Ján Pavol II., a to v roku 1988. František okrem iného navštívil nemocnicu s matkami a deťmi s HIV. Mozambik je totiž jednou z krajín s najväčším rozšírením epidémie AIDS na svete.

Na Madagaskare vyzval na ochranu miznúcich pralesov.

Na Mauríciu vyjadril znepokojenie nad rastúcim počtom mladých ľudí užívajúcich drogy v tejto krajine.


Thajsko, Japonsko (20. november - 26. november)

František pricestoval do dvoch krajín s katolíckou menšinou, ktoré žiadny pápež nenavštívil od 80. rokov 20. storočia. Na omši v Bangkoku odsúdil zneužívanie žien a detí na sex.

V Japonsku vyzval na jadrové odzbrojenie.