Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pápež vyjadril znepokojenie nad útokmi v Kyjeve a v Pásme Gazy

Pápež František, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svätý Otec sa s veľkým zármutkom dozvedá správy o útokoch v dvoch zdravotníckych zariadeniach v Kyjeve vrátane najväčšej detskej nemocnice Ukrajiny i o útoku na školu v Gaze, uviedol pápež.

Vatikán 9. júla (TASR) - Pápež František v utorok vyjadril "vážny zármutok" nad pondelkovým raketovým útokom na detskú nemocnicu v Kyjeve a hlboké znepokojenie nad stupňovaním násilia na Ukrajine a v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Svätý Otec sa s veľkým zármutkom dozvedá správy o útokoch v dvoch zdravotníckych zariadeniach v Kyjeve vrátane najväčšej detskej nemocnice Ukrajiny i o útoku na školu v Gaze," uviedol pápež podľa vyhlásenia Vatikánu.

Pondelkový útok na nemocnicu v Kyjeve bol pravdepodobne spôsobený priamym zásahom ruskej strely, uviedla Monitorovacia misia Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Ruské útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev si vyžiadali najmenej 27 obetí a 117 zranených.

Najmenej 16 ľudí zahynulo a viac ako 50 utrpelo zranenia pri sobotňajšom izraelskom útoku na školu poskytujúcu úkryt pre vysídlené palestínske rodiny, ktorá sa nachádza v Pásme Gazy v utečeneckom tábore Nusajrát.