Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na ukončenie vojny v Gaze, vyjadril súcit s rukojemníkmi

Pápež. Foto: TASR/AP

K vojne v Pásme Gazy sa hlava katolíckej cirkvi vyjadruje dlhodobo a pravidelne vyzýva na jej ukončenie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Rím 15. septembra (TASR) - Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

"Myslím na Hersha Goldberga, ktorého našli mŕtveho začiatkom septembra spolu s ďalšími piatimi rukojemníkmi v Gaze," uviedol pápež počas nedeľňajšej modlitby. Pripomenul taktiež, že sa v novembri stretol s Golderbgovou matkou. "Zasiahla ma svojou ľudskosťou. Myslím na ňu v tejto chvíli," uviedol pôvodom argentínsky pontifik.

Vo svojom príhovore taktiež opätovne vyzval na ukončenie konfliktu v Pásme Gazy. "Nech sa ukončí konflikt v Palestíne a Izraeli, nech sa zastaví násilie, nech sa prepustia rukojemníci, nech pokračujú rokovania a nech sa nájdu mierové riešenia," vyzval.

K situácii na Blízkom východe sa František vyjadril aj v piatok, kedy odsúdil nedostatok pokroku na rokovaniach o ukončení vojny.

K vojne v Pásme Gazy sa hlava katolíckej cirkvi vyjadruje dlhodobo a pravidelne vyzýva na jej ukončenie.

V piatok sa 87-ročný pápež po 12 dňoch vrátil z juhovýchodnej Ázie. Išlo o doteraz najdlhšie trvajúcu apoštolskú cestu v priebehu jeho pontifikátu.