Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Paralympijské hry v Paríži sa zavŕšili záverečným ceremoniálom

Na snímke diváci tlieskajú počas záverečného ceremoniálu paralympiády 2024 v nedeľu 8. septembra 2024 v Paríži vo Francúzsku. Foto: TASR/AP

Vlajkonosičmi Slovenska na záverečnom ceremoniáli boli parastrelci Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský.

Paríž 8. septembra (TASR) - V nedeľu večer sa oficiálne skončili XVII. paralympijské hry v Paríži. Zavŕšil ich záverečný ceremoniál na štadióne Stade de France, kde si organizátorskú štafetu prebrali zástupcovia nasledujúcich hier v Los Angeles.

Prezident Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) Andrew Parsons označil vo svojom prejave 12 dní trvajúce parížske podujatie za doteraz najúžasnejšie paralympijské hry v histórii. Predstavilo sa na nich približne 4400 zdravotne znevýhodnených športovcov z rekordných 168 delegácií. Slávnostný program sprevádzali početné umelecké predstavenia vrátane 24 interpretov z francúzskej elektronickej hudobnej scény. Nechýbala ani žánrová legenda Jean-Michel Jarre, ten v máji vystúpil aj na festivale Starmus v Bratislave. "Stade de France sme chceli premeniť na jeden obrovský tanečný parket. Podobne ako na otváracom ceremoniáli, na ktorom vystúpili zdravotne znevýhodnení umelci a tanečníci na invalidnom vozíku či s barlami, tanečný parket bol otvorený pre všetkých," uviedol režisér slávnosti Thomas Jolly podľa AP.

Vlajkonosičmi Slovenska na záverečnom ceremoniáli boli parastrelci Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský. Vadovičová získala v Paríži dva cenné kovy, k zlatu vo vzduchovke na 10 m pridala aj striebro v ľubovoľnej malokalibrovke na 3×40 rán. Malenovský si vybojoval striebro v miešanej súťaži vo vzduchovej puške, keď skončil práve za Vadovičovou. Aj vďaka nim sa Slovensko umiestnilo v konečnej medailovej bilancii krajín na 35. mieste. Najúspešnejšou krajinou bola Čína.