Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Paríž si pripomenul 80. výročie oslobodenia od nemeckých vojsk

Na snímke herci v dobových kostýmoch z II. svetovej vojny sedia v historickom vojenskom vozidle počas slávnostného sprievodu pri príležitosti osláv 80. výročia oslobodenia Paríža spod nacistickej okupácie vo francúzskej metropole v nedeľu 25. augusta 2024. Dňa 25. augusta 1944 vstúpila 2. francúzska obrnená divízia pod velením generála Philippa Leclerca de Hauteclocqua do hlavného mesta a ukončila tak jeho 1500 dní trvajúcu nemeckú okupáciu. Foto: TASR/AP

Sprievod, ktorý bol podľa organizátorov "vojenský a ľudový", sledoval jednu z trás francúzskej divízie z juhu hlavného mesta do jeho centra.

Paríž 25. augusta (TASR) - Francúzska metropola Paríž v nedeľu oslavuje 80. výročie oslobodenia od nemeckých vojsk v druhej svetovej vojne poctami, vojenskými pochodmi a vztýčením štátnej vlajky pod Eiffelovou vežou. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Dňa 25. augusta 1944 vstúpila 2. francúzska obrnená divízia pod velením generála Philippa Leclerca de Hauteclocqua do hlavného mesta a ukončila tak jeho 1500 dní trvajúcu nemeckú okupáciu.

Triumfálny príchod francúzskych vojakov nasledoval po búrlivom týždni štrajkov, bojov na barikádach a pouličných bitiek medzi príslušníkmi francúzskeho odboja (La Résistance) a okupačnými nacistickými silami.

Sprievod, ktorý bol podľa organizátorov "vojenský a ľudový", sledoval jednu z trás francúzskej divízie z juhu hlavného mesta do jeho centra.

Na záver slávnostného ceremoniálu vystúpil s prejavom francúzsky prezident Emmanuel Macron. V publiku boli aj významné osobnosti kultúrneho života vrátane americkej herečky Jodie Fosterovej a starostky Paríža Anne Hidalgovej.

Zároveň bude zapálená pochodeň parížskych paralympijských hier, ktoré sa začnú v stredu, a následne preletí Patrouille de France, jednotka stíhacích lietadiel francúzskych vzdušných síl.

V priebehu dňa bola pod Eiffelovou vežou vztýčená francúzska vlajka na pamiatku hasičov, ktorí pred 80 rokmi na poludnie stiahli nacistickú vlajku, ktorá tam viala štyri roky, a nahradili ju francúzskou trikolórou.

Nedeľňajšie podujatia sú vyvrcholením týždňa osláv v hlavnom meste a jeho okolí.

V sobotu sa konala pocta 160 mužom z vojenskej jednotky La Nueve pozostávajúcej prevažne zo španielskych republikánskych síl, ktorí ako prví vstúpili večer 24. augusta do Paríža. V sobotu večer sa na parížskej radnici konalo vystúpenie dychového orchestra.