Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Päť ľudí v nemocnici ošetrujú na botulizmus po otrave pestom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Dva páry sú v nemocnici od soboty a piata osoba od nedele. Nakazené pesto skonzumovali počas narodeninovej oslavy a v nemocnici im je poskytovaná primeraná starostlivosť.

Tours 10. septembra (TASR) - Päť ľudí v utorok vo francúzskom meste Tours ošetrujú s podozrením na botulizmus po konzumácii pesta z medvedieho cesnaku. TAR informuje podľa agentúry AFP.

Dva páry sú v nemocnici od soboty a piata osoba od nedele. Nakazené pesto skonzumovali počas narodeninovej oslavy a v nemocnici im je poskytovaná primeraná starostlivosť. Sú na respirátoroch, ale pri vedomí, povedal novinárom prefekt Patrice Latron z departementu Indre-et-Loire juhozápadne od Paríža.

Prefekt uviedol, že úrady sa pokúšajú vystopovať asi 600 balení rovnakého pesta ešte pred tým, ako ich niekto zje.

Botulizmus je zriedkavé, ale závažné neurologické ochorenie spôsobené toxínom, ktorý spôsobuje problémy s dýchaním, ochrnutie svalov a v asi 10 percentách smrť.

Na základe dostupných informácií prefekt povedal, že zdrojom infekcie bola miestne vyrábané pesto s názvom "O P'tits Oignons". Zvyčajne sa predáva počas miestnych slávností alebo jarmokoch od marca do septembra.

"Ľudia, ktorí si kúpili rovnakú omáčku, ju musia vyhodiť a zničiť," povedal Latron.

V predchádzajúcom vysoko sledovanom prípade v minulom roku sa 16 zákazníkov v reštaurácii v Bordeaux domnievalo, že sa nakazili po konzumácii zle konzervovaných sardiniek. Jedna žena vtedy zomrela.