Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Patriarcha Kirill označil zákon o domácom násilii za západnú módu

Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill. Foto: TASR/AP

Patriarcha v tejto súvislosti zdôraznil, že akékoľvek vonkajšie zasahovanie do rodinných záležitostí máva veľmi negatívne následky.

Moskva 7. januára (TASR) – Patriarcha Moskvy a celej Rusi Kirill I. označil v utorok návrh zákona o prevencii domáceho násilia, ktorý v Rusku vyvolal senzáciu, za "daň západnej móde". S odvolaním sa na patriarchovo vyhlásenie pre televíznu stanicu Rossija 1 o tom informovala agentúra Interfax.

"Samotný pojem 'domáce násilie' je niečím, čo sme prevzali odinakiaľ - zo zahraničia. Prijatie podobných zákonov v iných krajinách očividne vyvoláva v našich poslancoch závislosť od týchto cudzích novôt, ako aj potrebu prispôsobiť naše ruské zákony tomu, čo existuje inde," uviedol v rozhovore Kirill.

Patriarcha v tejto súvislosti zdôraznil, že akékoľvek vonkajšie zasahovanie do rodinných záležitostí máva veľmi negatívne následky. "Za pomoci polície alebo aktivistov nie je možné obnoviť v manželskom zväzku lásku", pretože "koreň problémov" leží vo "sfére, ktorej sa venuje cirkev", dodal.

Ako uviedla agentúra, návrh zákona, na základe ktorého by bolo okrem iného možné obmedziť kontakt násilníka s jeho obeťou, sa ešte na konci minulého roka objavil na stránkach Rady Federácie - hornej komory ruského parlamentu. Navrhovaná podoba zákona však okrem cirkvi vyvolala pochybnosti aj zo strany právnikov a ochrancov ľudských práv.