Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Pavel k výročiu útoku Hamasu: Kľúčom k riešeniu konfliktov je rešpekt

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Okrem Pavla či premiéra Petra Fialu sa k výročiu vyjadrili viacerí českí politici vrátane šéfa Senátu Miloša Vystrčila.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 7. októbra (TASR) - Český prezident v deň prvého výročia bezprecedentného útoku Hamasu na Izrael vyzval na hľadanie cesty smerujúcej k udržateľnému mieru v regióne. Kľúčom k riešeniu konfliktov je podľa neho dialóg a vzájomný rešpekt. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"K dnešnému smutnému výročiu útoku na Izrael dňa 7. októbra by som chcel zopakovať môj hlboký súcit so všetkými obeťami a ich rodinami," uviedol Pavel. Násilie a terorizmus nemajú podľa jeho slov v civilizovanej spoločnosti miesto.

"Zostaňme odhodlaní hľadať cestu k udržateľnému mierovému usporiadaniu a bezpečnosti. Naďalej verím, že dialóg a vzájomný rešpekt sú kľúčom k riešeniu konfliktov," dodal český prezident.



Okrem Pavla či premiéra Petra Fialu sa k výročiu vyjadrili viacerí českí politici vrátane šéfa Senátu Miloša Vystrčila. Ten na sieti X uviedol, že Hamas útokom spustil v celom regióne špirálu násilia, pričom počet mŕtvych, vrátane tých v Pásme Gazy, na Západnom brehu či v Libanone a ďalších štátoch, neustále narastá a konflikt sa rozširuje. Aj keď sa zmierenie v tejto chvíli podľa neho zdá nemožné, každý krok k porozumeniu má hodnotu, podotkol.

"Napriek tomu, že by sme sa naivne domnievali, že oblasť Blízkeho východu čaká v blízkej dobe trvalý mier, urobme maximum na ochranu tých, ktorí pri vojnových konfliktoch trpia najviac, teda civilistov, predovšetkým žien a detí," dodal Vystrčil.

Bezprecedentný útok militantov z Hamasu a iných palestínskych skupín na južnú časť Izraela si 7. októbra 2023 vyžiadal približne 1200 mŕtvych, väčšinou civilistov. Militanti tiež uniesli do Pásma Gazy aj približne 250 izraelských a zahraničných rukojemníkov. Desiatky z nich vlani v novembri prepustili počas prímeria, ostatných naďalej zadržiavajú alebo už nie sú nažive.