Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Pavel: Musíme zotrvať v podpore Ukrajiny, potrebné je zjednotiť sa

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Kontinentálna Európa podľa Pavla stojí pred štrukturálnymi a ekonomickými výzvami.

Praha 30. augusta (TASR) - Naďalej podporovať Ukrajinu je nielen správne, ale aj v záujme Európy a transatlantického spoločenstva, vyhlásil v piatok český prezident Petr Pavel na úvod konferencie Globsec v Prahe. Podľa neho stále existuje priestor, aby sa pre Kyjev robilo viac a aby sa účinnejšie presadzovali sankcie proti Rusku, informuje osobitný spravodajca TASR.

"(Na Ukrajine) čelíme dlhodobému konfliktu s nejasným výsledkom, avšak čas môže byť v prospech Ukrajiny a jej spojencov - ale iba ak sa zjednotia a poučia z posledného dva a pol roka (vojny)," vyhlásil Pavel.

Rusko si podľa neho naďalej myslí, že svoj prístup nemusí meniť. Na dosiahnutie spravodlivého a trvácneho mieru je potrebné naďalej poskytovať Ukrajine dostatočnú a predvídateľnú podporu, zdôraznil český prezident.

Ruskú agresiu označil za "cynickú". Rusko podľa neho musí pochopiť a dospieť do bodu, že pokračovať v tejto "scestnej" vojne proti Ukrajine už nie je v jeho záujme.

"Žijeme v stále viac konfliktnom svete, ale aj napriek tomu verím, že medzinárodný poriadok založený na pravidlách a spolupráci prospieva nielen Západu, ale všetkým členom medzinárodnej komunity," poznamenal.

Kontinentálna Európa podľa Pavla stojí pred štrukturálnymi a ekonomickými výzvami. Spomenul pritom nízku sebestačnosť v oblasti kritických surovín, liekov alebo polovodičov, ktorá bráni hospodárskemu vývoju.