Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Petr Pavel privítal Mileia, Argentínu by rád videl ako partnera NATO

Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Česko a Argentína sú si podľa Pavla blízkymi partnermi pri mnohých dôležitých rokovaniach, napríklad v OSN.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha 24. júna (TASR) - Český prezident Petr Pavel uvítal, že Argentína sa chce zblížiť so Severoatlantickou alianciou, a ocenil jej deklarovanú pripravenosť prevziať podiel zodpovednosti za globálnu bezpečnosť. Povedal to v pondelok po rokovaní s argentínskym prezidentom Javierom Mileiom na Pražskom hrade, informuje spravodajkyňa TASR.

Česko a Argentína sú si podľa Pavla blízkymi partnermi pri mnohých dôležitých rokovaniach, napríklad v OSN. "Veľmi vítam vaše transatlantické zbližovanie a verím, že v budúcnosti sa Argentína stane jedným z globálnych partnerov NATO. Bezpečnosť nepozná hranice a som rád, že aj Argentína je pripravená prevziať svoj podiel zodpovednosti za globálnu bezpečnosť," povedal český prezident.

Vyzdvihol tiež spoločný pohľad oboch krajín na zásadné geopolitické aj hodnotové otázky, napríklad ruskú agresiu na Ukrajine. Rovnaký postoj štátov zdôraznil aj Milei. "Spoločne podporujeme prezidenta (Volodymyra) Zelenského proti brutálnej agresii Ruska a rovnako zdieľame právo Izraela brániť sa proti terorizmu," povedal argentínsky prezident.

V Prahe sa stretol aj s českým premiérom Petrom Fialom, s ktorým rokoval o podpore Ukrajiny aj hospodárskej spolupráci. Podľa stanice ČT24 by sa mala začať pripravovať dohoda o zamedzení dvojitého zdanenia. Fiala tiež ocenil Mileiov postoj ku konfliktu na Ukrajine.

S Mileiom do Prahy pricestoval aj argentínsky minister obrany Luis Petri, ktorý so šéfkou českého rezortu obrany Janou Černochovou podpísal memorandum o porozumení pri vojensko-technickej spolupráci. Tá by sa podľa českého ministerstva mohla týkať dodávok ručných zbraní, munície či pozemnej techniky pri modernizácii argentínskej armády. Černochová tiež ocenila zhodný pohľad oboch krajín na súčasné bezpečnostné výzvy vo svete a uvítala záujem Argentíny o posilnenie spolupráce s NATO a EÚ.

Milei, označovaný za svoje radikálne názory na znižovanie vládnych výdavkov za anarchokapitalistu, sa úradu ujal vlani v decembri. Odvtedy oznámil stovky opatrení, ktoré menia zákony v ekonomickej a sociálnej oblasti, zrušil tisícky pracovných miest a sociálne programy. Chce tým priviesť zadlženú krajinu opäť k prosperite. Jeho kroky kritizujú ľavicové strany, odbory či sociálne organizácie, ktoré tvrdia, že to poškodí milióny Argentínčanov.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)