Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Pavel: Chcem, aby vzťahy ČR so susedmi zostali otvorené

Na archívnej snímke Petr Pavel. Foto: TASR Jaroslav Novák

V zahraničnej a bezpečnostnej politike ČR nie je aktuálne podľa jeho slov dôležitejšej úlohy než podpora Ukrajiny.

Praha 27. augusta (TASR) - Ruská agresia proti Ukrajine podľa českého prezidenta Petra Pavla ukazuje, že nekonfliktné vzťahy so susednými krajinami sú pre bezpečnosť ČR nesamozrejmé a zásadné. Chce sa preto zasadzovať o to, aby aj napriek výmenám vlád zostali na prezidentskej úrovni otvorené. Povedal to v utorok, keď na Pražskom hrade prijal českých diplomatov, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Budem aj naďalej venovať úsilie tomu, aby naši susedia vedeli, že Česko je ich otvoreným a spoľahlivým partnerom. Bez ohľadu na výmeny vlád chcem zaistiť, aby kontakty na najvyššej prezidentskej úrovni zostali konštruktívne a otvorené," povedal diplomatom Pavel.

V zahraničnej a bezpečnostnej politike ČR nie je aktuálne podľa jeho slov dôležitejšej úlohy než podpora Ukrajiny. "Som veľmi rád, že sa jednotný, predvídateľný a zrozumiteľný postoj Česku darí v tejto kľúčovej otázke udržať," povedal a ocenil zhodu koalície s najväčšou opozičnou stranou ANO na tom, že je nutné usilovať sa o mier, ktorý bude spravodlivý a trvanlivý.

Pilierom bezpečnosti Česka bude aj naďalej jeho aktívne členstvo v EÚ a NATO, podotkol Pavel s tým, že ruská agresia dala poslaniu NATO novú naliehavosť. Tohtoročný summit vo Washingtone podľa neho potvrdil, že Aliancia nielen zostáva vojensky silná, ale stáva sa silnejšou aj politicky a zaujíma globálnejší prístup.

Český prezident je tiež presvedčený o tom, že Európa si musí lepšie a systematickejšie budovať svoju medzinárodnú pozíciu. "Ako spoločenstvo postavené na hodnotách sa musíme stať Európou geopolitickejšou a akcieschopnejšou a vedieť asertívne obhajovať a pragmaticky presadzovať naše záujmy," priblížil svoj pohľad prezident ČR.

Keďže Česko je podľa jeho slov v súčasnosti viac než kedykoľvek predtým ovplyvnené vývojom geograficky vzdialených krajín, chce pokračovať v budovaní spojenectiev s hodnotovo spriaznenými štátmi naprieč všetkými kontinentmi. "Nesmieme dovoliť, aby sa presadil ruský výklad vojny na Ukrajine alebo falošná predstava, že záujmy týchto krajín dokážu najlepšie obhajovať autokratické mocnosti," dodal Pavel.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)