Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Pavel: Na deklarácii o členstve Ukrajiny v NATO je jednomyseľná zhoda

Český prezident Petr Pavel prichádza na summit NATO vo Washingtone v stredu 10. júla 2024. Foto: TASR/AP

V utorok Pavel vo Washingtone absolvoval viacero rokovaní, okrem iných sa stretol aj s predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom.

Washington/Praha 10. júla (TASR) - Na záverečnej deklarácii summitu Severoatlantickej aliancie vo Washingtone, ktorá obsahuje aj slová o "nezvratnej ceste" Ukrajiny k členstvu v NATO je podľa českého prezidenta Petra Pavla jednomyseľná zhoda. Povedal to pri príchode na rokovanie, informuje spravodajkyňa TASR.

"Som presvedčený, že máme jednomyseľnú zhodu na deklarácii, ktorá je celkom jednoznačná. Nielenže ukazujeme na to, že Rusko je najurgentnejšou hrozbou pre nás všetkých, ale aj to, že je potrebné naďalej podporovať Ukrajinu a to tak dlho, ako to bude potrebné," povedal Pavel.

Ak nedôjde k nejakému neočakávanému vývoju, slovo "nezvratná" v deklarácii podľa neho bude. "Je to dôležité preto, lebo pre ukrajinských občanov a ozbrojené sily je mimoriadne dôležité udržiavať si vysokú morálku, a na to potrebujú perspektívu. Tá perspektíva je daná tým, že proces bude označený za nezvratný," vysvetlil český prezident.

V utorkovom prejave amerického prezidenta Joea Bidena podľa neho zaznelo smerom k Ukrajine mnoho silných prehlásení. Za zásadnú tiež Pavel označil ohlásenú dodávku systémov protivzdušnej obrany. V strednodobom horizonte je podľa neho dôležité posilniť aj protivzdušnú obranu východného krídla NATO.

V utorok Pavel vo Washingtone absolvoval viacero rokovaní, okrem iných sa stretol aj s predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom. Podľa českej hlavy štátu sa až prekvapivo zhodli na všetkých zásadných témach. "Často je potrebné odhliadnuť od niektorých titulkov a venovať sa obsahu. A keď sme hovorili o obsahu hlavných tém, tam sa v prevažnej väčšine zhodneme, či už sa to týka Ukrajiny, vzťahu k Rusku, Číne, prípadne previazanosti bezpečnostných problematík globálne," dodal Pavel.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)