Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pavel:Zásah detskej nemocnice hovorí, že Rusko sa nezastaví pred ničím

Na archívnej snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR- Jakub Kotian

Na situáciu reagoval aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský. Zatiaľ čo užitoční idioti blúznia o mieri s Putinom, on posiela rakety na detskú nemocnicu, napísal minister.

Praha 8. júla (TASR) - Pondelkový zásah detskej nemocnice v Kyjeve a ďalších ukrajinských miest je podľa českého prezidenta Petra Pavla dôkazom, že Rusko pod vedením prezidenta Vladimira Putina sa nezastaví pred ničím. Pavel to napísal na sociálnej sieti X pred odletom na samit NATO do Washingtonu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Útok na tých najzraniteľnejších je neospravedlniteľný. Práve odlietam na samit NATO, na ktorom očakávam zhodu v tom, že všetci vnímame Rusko ako najväčšiu hrozbu, na ktorú musíme byť dôkladne pripravení," napísal Pavel.

Podľa predsedu českej vlády Petra Fialu útok znovu ukazuje brutalitu agresívnej vojny, ktorú na Ukrajine vedie Rusko. "Vladimir Putin nechce mier, chce za každú cenu dosiahnuť svoje agresívne mocenské ciele - bez ohľadu na civilné obete a utrpenie nevinných ľudí," napísal na sieti X český premiér.

České ministerstvo zahraničných vecí označilo útok za barbarstvo. "Hlboko súcitíme s obeťami dnešného masívneho ruského raketového útoku na Kyjev," dodal rezort.

Na situáciu reagoval aj šéf českej diplomacie Jan Lipavský. "Zatiaľ čo užitoční idioti blúznia o mieri s Putinom, on posiela rakety na detskú nemocnicu," napísal minister. Na samite NATO bude podľa svojich slov presadzovať dlhodobú stratégiu na zadržiavanie Ruska.

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev, kde bola zasiahnutá aj detská nemocnica. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 20 obetí na životoch. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na ukrajinskú metropolu od začiatku ruskej agresie v roku 2022.