Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Pekarová Adamová navštívila miesto nočného ruského útoku v Ľvove

Na snímke poskytnutej mestským úradom v Ľvove hasiči pracujú pri obytnom dome poškodenom ruským útokom v Ľvove na Ukrajine v stredu 4. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Nočný útok ruskej armády na mesto Ľvov na západe Ukrajiny si podľa ukrajinských úradov vyžiadal najmenej sedem obetí, medzi ktorými sú aj tri deti, a 25 zranených.

Praha/Ľvov 4. septembra (TASR) - Predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová v stredu v ukrajinskom Ľvove navštívila miesto nočného ruského útoku. Uviedla to na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR.

"Sme na mieste ruského útoku v Ľvove, kde pred chvíľou zomrelo niekoľko ľudí vrátane detí. Len deň po tom, čo Rusi zaútočili v meste Poltava na nemocnicu a vzdelávací inštitút, kde tento neuveriteľne barbarský čin mal za následok 50 nevinných obetí," napísala šéfka snemovne a dodala, že Rusko musí byť porazené. Nočný útok na Ľvov je podľa jej slov pripomienkou toho, že vojna sa týka celej Ukrajiny, nielen frontu na východe krajiny.

Pekarová Adamová prišla na otvorenie novej časti tamojšej pôrodnice, na ktorú ČR prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí prispela. "V tomto centre sme pomohli k vybudovaniu pôrodnice v kryte. Dá sa to takto presne nazvať, lebo je to skutočne v podzemí vytvorené oddelenie, ktoré obsahuje ako samotnú pôrodnú sálu, tak aj sálu, kde je možné operovať aj novorodencov. A sú tu, samozrejme, aj ďalšie časti oddelenia vrátane inkubátorov," spresnila vo vysielaní stanice ČT24 s tým, že Česko na to prispelo desiatimi miliónmi korún (takmer 400.000 eur).

Potom si česká politička na ľvovskom cintoríne uctila pamiatku padlých ukrajinských hrdinov. Ich odvaha v boji za slobodu proti ruskej agresii nesmie byť podľa nej zabudnutá.

Nočný útok ruskej armády na Ľvov na západe Ukrajiny si podľa ukrajinských úradov vyžiadal najmenej sedem obetí, medzi ktorými sú aj tri deti, a 25 zranených. Podľa gubernátora Ľvovskej oblasti Maxyma Kozyckého boli pri útoku poškodené obytné budovy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil úder za teroristický útok a spojencov požiadal o ďalšiu podporu na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.






(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)