Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pelosiová: Bidenovi sa kráti čas na konečné rozhodnutie o kandidatúre

Na snímke Nancy Pelosiová. Foto: TASR/AP

Pelosiová naznačila, že Biden by ešte mohol zo súboja o Biely dom odstúpiť v situácii, keď sa členovia Demokratickej strany rozchádzajú v názoroch na jeho kandidatúru.

Washington 10. júla (TASR) - Americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi sa kráti čas na konečné rozhodnutie o opätovnej kandidatúre v novembrových prezidentských voľbách. Uviedla to v stredu bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA a vplyvná členka Demokratickej strany Nancy Pelosiová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Pelosiová naznačila, že Biden by ešte mohol zo súboja o Biely dom odstúpiť v situácii, keď sa členovia Demokratickej strany rozchádzajú v názoroch na jeho kandidatúru.

"Je na prezidentovi, aby sa rozhodol, či bude kandidovať... Všetci ho povzbudzujeme, aby sa rozhodol, pretože čas sa kráti," povedala bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov v rozhovore pre televíziu MSNBC. Vyjadrila sa tak aj napriek viacerým Bidenovým vyhláseniam, že z kampane neplánuje odstúpiť.

Pelosiová (84) sa v rozhovore o svoj názor na Bidenovu kandidatúru nepodelila. "Chcem, aby robil čokoľvek, pre čo sa rozhodne, a tak to je... Nech sa rozhodne akokoľvek", budeme to rešpektovať, uviedla.

Biden (81) dokázal získať na svoju opätovnú kandidatúru podporu niektorých popredných predstaviteľov Demokratickej strany, no viacerí demokratickí kongresmani vyjadrili obavy o jeho duševnú spôsobilosť po nedávnom nepresvedčivom vystúpení v televíznej diskusii proti republikánskemu exprezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Sedem demokratických kongresmanov verejne vyzvalo Bidena, aby v novembrových voľbách nekandidoval. Obavy vyjadrili aj niektorí senátori, pripomína AFP.

Senátor za americký štát Colorado Michael Bennett sa v utorok večer ako prvý demokrat v Senáte verejne postavil proti Bidenovi a povedal, že prehrá, ak bude kandidovať. Podľa jeho slov by to mohlo spôsobiť aj porážku Demokratickej strany v americkom Kongrese.

"Donald Trump je podľa mňa na najlepšej ceste vyhrať v týchto voľbách a možno v nich zvíťazí s veľkým náskokom a získa Senát i Snemovňu reprezentantov," uviedol Bennet pre americkú televíziu CNN. Dodal, že Biely dom zatiaľ neurobil nič, aby ukázal, že má plán, ako v novembri zvíťaziť.