Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Pentagón potvrdil neochvejnú podporu pre Ukrajinu zo strany USA

Na snímke prevzatej z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany v utorok 23. júla 2024 ruskí vojaci obsluhujú samohybný kanón 2S7M Malka na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Išlo o prvý telefonát Austina s Umerovom odvtedy, čo americký prezident Joe Biden oznámil, že sa nebude v novembrových prezidentských voľbách uchádzať o znovuzvolenie.

Washington/Kyjev 24. júla (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin potvrdil neochvejnú podporu Spojených štátov pre Ukrajinu počas telefonátu so svojím ukrajinským náprotivkom Rustemom Umerovom. Oznámil to v utorok večer Pentagón, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Išlo o prvý telefonát Austina s Umerovom odvtedy, čo americký prezident Joe Biden oznámil, že sa nebude v novembrových prezidentských voľbách uchádzať o znovuzvolenie a podporil svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú ako nominantku demokratov proti republikánovi Donaldovi Trumpovi.

"Minister počas telefonátu potvrdil neochvejnú podporu Spojených štátov pre Ukrajinu vo svetle agresie Ruska," uviedol hovorca Pentagónu generálmajor Pat Ryder.

Umerov zase uviedol, že s Austinom hovoril aj o najnovšom vývoji na frontovej línie a nevyhnutných potrebách Ukrajiny na bojisku. "Opäť som poukázal na dôležitosť naliehavosti zrušenia zákazov pre zbrane s dlhým dosahom," napísal Umerov na sociálnej sieti X.

Spojený štáty sú pod vedením Bidena najväčším podporovateľom Ukrajiny vo vojne proti Rusku a od začiatku invázie v roku 2022 jej poskytli vojenskú pomoc za vyše 50 miliárd dolárov.

V utorok tiež telefonoval šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak s poradcom Harrisovej pre národnú bezpečnosť. Ukrajinský líder Volodymyr Zelenskyj po telefonáte uviedol, že je dôležité, aby sa neoslabila dynamika spolupráce medzi USA a Ukrajinou za spoločný mier.