Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Pentagón: Pri útoku na vojenskú základňu v Iraku sa zranili vojaci USA

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

AP s odvolaním sa na vyjadrenia viacerých nemenovaných predstaviteľov Pentagónu uvádza, že zranených mohlo byť pri útoku až sedem ľudí vrátane amerických vojakov aj civilistov.

Washington/Bagdad 6. augusta (TASR) - Niekoľko amerických vojakov utrpelo zranenia pri pondelňajšom útoku neznámych ozbrojencov na vojenskú základňu Ajn al-Asad v Iraku, kde sa nachádzajú medzinárodné jednotky vedené USA. Oznámilo to v pondelok neskoro večer americké ministerstvo obrany, píše TASR podľa agentúr AP a DPA.

"Môžeme potvrdiť, že dnes došlo k zrejme raketovému útoku na americké a koaličné sily na leteckej základni al-Asad v Iraku. Podľa prvotných informácií bolo zranených niekoľko amerických vojakov," uvádza sa vo vyhlásení Pentagónu. Ministerstvo dodalo, že vojaci na základni sa momentálne pokúšajú vyhodnotiť rozsah škôd.

AP s odvolaním sa na vyjadrenia viacerých nemenovaných predstaviteľov Pentagónu uvádza, že zranených mohlo byť pri útoku až sedem ľudí vrátane amerických vojakov aj civilistov.

Útok potvrdili ešte v pondelok aj predstavitelia irackých bezpečnostných síl. Agentúra AFP cituje jedného z nich, ktorý tvrdí, že smerom na základňu bolo vypálených viacero rakiet, pričom niektoré je trafili a ďalšie zasiahli blízku obec. K útoku sa dosiaľ neprihlásila nijaká ozbrojená skupina.

Spočiatku sa objavovali aj správy o možnom druhom útoku na túto základňu. Podľa citovaných zdrojov AP, však USA tieto správy preverili a dospeli k záveru, že útok bol len jeden.

Proiránske skupiny v uplynulých mesiacoch zaútočili na koaličné základne v Iraku a Sýrii viac než 175-krát. K väčšine z týchto útokov sa prihlásil Islamský odboj v Iraku, ktorý je voľnou alianciou rôznych skupín podporovaných Iránom. Podobný útok na základňu Ajn al-Asad sa uskutočnil aj 26. júla.

Zmienené skupiny zdôvodnili útoky svojou solidaritou s Palestínčami, ktorí vedú konflikt s Izraelom v Pásme Gazy. V uplynulých týždňoch však útoky militantov na základne ustali. Americké ozbrojené sily majú v Iraku približne 2500 vojakov v rámci medzinárodnej koalície, ktorá tam pôsobí od roku 2014.