Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Pentagón: Program Sentinel musí pokračovať napriek zvýšeným nákladom

Pohľad na Pentagón z lietadla Air Force One počas letu nad Washingtonom, 2. marca 2022. Foto: TASR/AP

Súčasťou programu Sentinel je vývoj novej rakety, modernizácia troch jadrových raketových základní, testovacích zariadení a 450 raketových síl spolu s ich centrami riadenia.

Washington 9. júla (TASR) - Nový americký nukleárny program s názvom Sentinel bude pokračovať napriek výraznému prekročeniu stanoveného rozpočtu. Uviedol to v utorok Pentagón. Celkové náklady sa podľa prepočtov vyšplhajú na takmer 141 miliárd dolárov, čo predstavuje 81-percentný nárast oproti pôvodnému rozpočtu. Americké ministerstvo obrany tvrdí, že nemá na výber a musí v programe pokračovať pre hrozbu, ktorú predstavuje Čína a Rusko. TASR informáciu prevzala z agentúry AP a portálu Defense News.

"Plne si uvedomujeme výšku nákladov, avšak uvedomujeme si aj riziká nedostatočnej modernizácie našich jadrových síl a neriešenia hrozieb," uviedol námestník amerického ministra obrany pre akvizície Bill LaPlante.

Súčasťou programu Sentinel je vývoj novej rakety, modernizácia troch jadrových raketových základní, testovacích zariadení a 450 raketových síl spolu s ich centrami riadenia.

Rozsiahlosť projektu a jeho vysoké náklady už v minulosti vyvolali otázky, či Pentagón dokáže projekt financovať. Výrazné prekročenie predpokladaných nákladov taktiež spôsobilo aktiváciu tzv. Nunn-McCurdyho klauzuly. K nej dochádza, pokiaľ sa náklady na vývoj nového vojenského programu zvýšia o 25 percent oproti pôvodne stanovenému rozpočtu. Podľa zákona musí následne námestník ministra obrany pre akvizície vykonať dôkladné preskúmanie programu, aby určil, či má projekt ďalej pokračovať alebo ho musí Pentagón ukončiť.

Preskúmanie programu Sentinel na základe Nunn-McCurdyho klauzuly určilo, že väčšina zvýšených nákladov súvisí so segmentom riadenia odpalu, ktorého súčasťou je aj rozsiahla komunikačná a riadiaca infraštruktúra.

LaPlante tvrdí, že program sa bude reštrukturalizovať. Znížia sa náklady na modernizáciu odpaľovacích zariadení a prehodnotí sa aj výmena celej siete podzemných káblov, pričom sa uprednostnia cenovo dostupnejšie alternatívy.

Sentinel má v budúcnosti nahradiť viac ako polstoročie starý strategický jadrový nosič, raketu Minuteman III, ktorej životnosť sa blíži ku koncu.