Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Pentagón zrušil rozhodnutie stiahnuť lietadlovú loď z Perzského zálivu

Americká vlajka visí z budovy Pentagonu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nedeľňajšie vyhlásenie Pentagónu prišlo presne rok po útoku amerického bezpilotného lietadla v irackom hlavnom meste Bagdad.

Washington 4. januára (TASR) - Spojené štáty v nedeľu zrušili rozhodnutie stiahnuť americkú lietadlovú loď USS Nimitz z Perzského zálivu, a to z dôvodu hrozby útoku iránskych síl. V pondelok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na americký Pentagón.

"Vzhľadom na nedávne hrozby zo strany iránskych vodcov proti prezidentovi (Donaldovi) Trumpovi a ďalším predstaviteľom americkej vlády som nariadil USS Nimitz, aby zastavila svoj rutinný presun," uviedol v nedeľu úradujúci minister obrany USA Christopher C. Miller. Zrušil tým svoj príkaz z 31. decembra, kedy posádke lietadlovej lode, ktorá pôsobila v Perzskom zálive od novembra, nariadil návrat domov.

Americký denník The New York Times vtedy napísal, že návrat USS Nimitz signalizuje, že odchádzajúca vláda Donalda Trumpa sa snaží o zmiernenie napätia medzi USA a Iránom.

Miller neposkytol bližšie informácie o údajnej hrozbe útoku zo strany islamskej republiky.

Nedeľňajšie vyhlásenie Pentagónu prišlo presne rok po útoku amerického bezpilotného lietadla v irackom hlavnom meste Bagdad, pri ktorom zahynul vplyvný iránsky veliteľ Kásem Solejmání a jeho iracký spojenec abú Mahdí al-Muhandis.

Výročie ich zabitia pri útoku neďaleko bagdadského letiska z 3. januára 2020, ktorý dostal úhlavných nepriateľov USA a Irán na pokraj vojny, si pripomenuli aj ľudia v Iráne, no tiež Sýrii, Libanone, Jemene i iných krajinách.

Generálmajor Solejmání (62), veliteľ zahraničných operácií iránskych Revolučných gárd, bol považovaný za jedného z najvplyvnejších iránskych lídrov, ktorého autorita siahala do Iraku, Sýrie a ďalších častí Blízkeho východu. Al-Muhandis bol zástupcom veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), zastrešujúcej organizácie desiatok šiitskych milícií, podporovanej Iránom.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom sa stupňuje, odkedy Trump v roku 2018 stiahol USA z tzv. jadrovej dohody svetových veľmocí s Iránom a obnovil sankcie voči islamskej republike, čo jeho vláda označila za stratégiu "maximálneho tlaku".