Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Peskov: Putin po atentáte neplánuje kontaktovať Donalda Trumpa

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin sa zatiaľ k atentátu verejne nevyjadril.

Moskva 15. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nebol po atentáte v kontakte s Donaldom Trumpom. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že takýto krok ruský prezident ani nemá v pláne. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Na otázku, či sa po atentáte na amerického exprezidenta posilnia opatrenia na ochranu Putina, Peskov odpovedal, že ruský prezident disponuje dostatočnou ochranou. "Bezpečnostné opatrenia sú už teraz z pochopiteľných dôvodov posilnené bez ohľadu na prípadné bezpečnostné incidenty," povedal hovorca novinárom. "Môžem len zopakovať, že opatrenia na ochranu hlavy štátu sú na primeranej úrovni s ohľadom na eskaláciu napätia vo svete."

Kremeľ v nedeľu uviedol, že si nemyslí, že administratíva prezidenta Joea Bidena je zodpovedná za atentát na republikánskeho kandidáta. Viní ju však z vytvorenia atmosféry, ktorá prispela k uskutočneniu atentátu.

"Po početných pokusoch o odstránenie kandidáta Trumpa z politickej scény najskôr s využitím právnych nástrojov, súdov, prokuratúry, pokusov o politickú diskreditáciu a kompromitáciu kandidáta bolo všetkým vonkajším pozorovateľom zrejmé, že jeho život je v ohrození," uviedol v nedeľu Peskov.

Na sobotnom predvolebnom mítingu v Pensylvánii 20-ročný Thomas Matthew Crooks niekoľkokrát vystrelil na bývalého prezidenta Trumpa. Guľka mu zasiahla hornú časť pravého ucha. Americká tajná služba útočníka zastrelila.

Putin sa zatiaľ k atentátu verejne nevyjadril.