Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Peskov: Rusko vie, že na Ukrajine sú zahraniční vojenskí inštruktori

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine hovorca Kremľa tiež novinárom povedal, že ruské úrady momentálne nezvažujú vyhlásenie ďalšej mobilizácie.

Moskva 5. septembra (TASR) - Rusko vie, že na Ukrajine sa nachádzajú zahraniční vojenskí inštruktori, ktorí sa zapájajú do vojenských akcií aj do výcviku ukrajinských síl. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"S istotou vieme, že inštruktori z rôznych krajín sveta sa nachádzajú na území Ukrajiny, zúčastňujú sa priamo v bojových dejoch a aktívne sa zúčastňujú na príprave a výcviku ukrajinských vojakov... Nie je to novinka," uviedol Peskov pre novinárov podľa ruských tlačových agentúr.

Zároveň zopakoval, že ruská "špeciálna vojenská operácia" na Ukrajine bude pokračovať, kým Rusko v rámci nej nedosiahne svoje ciele. "Špeciálna vojenská operácia je mimoriadne opatrenie, ktoré bolo prijaté po tom, čo krajiny kolektívneho Západu a Ukrajina odmietli akýkoľvek návrh na dialóg," vyhlásil Peskov s tým, že pre Rusko je prvoradé dosiahnutie svojich cieľov. "To akými metódami je už druhoradé," povedal.

Zároveň uviedol, že Spojené štáty ani európske krajiny neprejavujú záujem o diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine, no Moskva je podľa neho na rokovania pripravená. Rusko však v súčasnosti nevidí podmienky na uskutočnenie mierových rokovaní s Ruskom, uviedol Peskov.

V súvislosti s konfliktom na Ukrajine hovorca Kremľa tiež novinárom povedal, že ruské úrady momentálne nezvažujú vyhlásenie ďalšej mobilizácie.