Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Pezeškiján prisľúbil, že natiahne svoju ruku ku všetkým Iráncom

Iránsky prezidentský kandidát, reformista Massúd Pezeškiján (uprostred) reaguje po jeho hlasovaní v druhom kole predčasných prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v Šahr-e-Kods pri Teheráne 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Irán a Saudská Arábia obnovili prostredníctvo Čínou sprostredkovanej dohody vlani svoje diplomatické vzťahy po rokoch regionálnej rivality.

Teherán 6. júla (TASR) - Novozvolený iránsky prezident Massúd Pezeškiján v sobotu uviedol, že svoju "ruku natiahne" ku všetkým Iráncom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Drahí Iránci, voľby sa skončili a toto je len začiatok našej spolupráce. Táto náročná cesta nebude jednoduchá bez vašej spoločnosti, empatie a dôvery. Naťahujem k vám svoju ruku," uviedol Pezeškiján na sociálnej sieti X vo svojom prvom vyjadrení po voľbách.

V utorok pritom uviedol, že "natiahne ruku priateľstva ku všetkým" v prípade svojho víťaztva, pripomína AFP.

Reformista Pezeškiján zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím. Prezidentské voľby v Iráne sa konali po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka. Pôvodne sa mali konať až budúci rok.

Pezeškiján, 69-ročný kardiochirurg, v predvolebnej kampani obhajoval zlepšenie vzťahov so Západom a obnovenie jadrovej dohody z roku 2015.

Novozvolenému iránskemu prezidentovi v sobotu už zagratuloval šéf Kremľa Vladimir Putin i saudskoarabský kráľ a korunný princ.

Putin vyjadril nádej, že bude pokračovať posilňovanie spolupráce medzi Iránom a jeho krajinou. Irán i Rusko čelia západným sankciám, pričom podľa šéfa Kremľa by mohli "koordinovať svoje snahy o vyriešenie medzinárodných záležitostí konštruktívnym spôsobom".

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz podľa štátnej agentúry SPA uviedol, že sa teší na ďalšiu spoluprácu s Iránom a koordináciu pri zlepšovaní regionálnej a medzinárodnej bezpečnosti a mieru. Obdobne sa podľa agentúry DPA vyjadril aj saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Irán a Saudská Arábia obnovili prostredníctvo Čínou sprostredkovanej dohody vlani svoje diplomatické vzťahy po rokoch regionálnej rivality.