Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Strana kurdských pracujúcich sa prihlásila k útokom v Ankare

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dvaja útočníci - muž a žena - v stredu v sídle spoločnosti podnikli útok automatickými puškami a výbušninami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ankara 25. októbra (TASR) - Strana kurdských pracujúcich (PKK) sa v piatok prihlásila k zodpovednosti za útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) v Ankare, pri ktorom v stredu zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenia. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Obetný čin v areáli TAI v Ankare v stredu okolo 15:30 miestneho času vykonal tím práporu nesmrteľných" PKK, uviedla skupina na sieti Telegram s odkazom na TAI.

Dvaja útočníci - muž a žena - v stredu v sídle spoločnosti podnikli útok automatickými puškami a výbušninami. Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya po útoku informoval, že "dvaja teroristi boli neutralizovaní".

Podľa tureckých médií bolo pred vstupom do areálu firmy najprv počuť výbuch a následne sa ozvala streľba.

Turecká vláda tvrdí, že má dôkaz o tom, že za útok je zodpovedná PKK, ktorú Ankara a jej západní spojenci zaradili na zoznam teroristických skupín.

Niekoľko hodín po útoku turecké vojenské lietadlá zhodili bomby na ciele PKK v Iraku a Sýrii, píše AFP.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v Istanbule predsedal bezpečnostnému stretnutiu krátko po tom, ako sa vrátil z Ruska, kde sa tento týždeň konal trojdňový summit skupiny BRICS.

Útok odsúdil aj generálny tajomník NATO Mark Rutte a delegácia EÚ v Turecku. Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť v súvislosti s útokom počas stretnutia s Erdoganom v Kazani.