Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

POŽIARE V PORTUGALSKU: Hlásia dve obete a evakuuju dediny

Na snímke hasič zasahuje pri požiari v portugalskom Albergaria-a-Velha 16. septembra 2024. Foto: TASR/Lusa

Najkritickejšia je situácia v regióne Alentejo na juhu krajiny a v oblasti Aveiro pri meste Porto.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Lisabon 16. septembra (TASR) - Najmenej dvaja ľudia zahynuli v pondelok v dôsledku požiarov v strednom a severnom Portugalsku. Úrady evakuovali dediny, uzatvorili viaceré cestné komunikácie a požiadali Európsku úniu o hasiace lietadlá, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Najkritickejšia je situácia v regióne Alentejo na juhu krajiny a v oblasti Aveiro pri meste Porto. Tam sa lesný požiar priblížil až k predmestiu mesta Albergaria-a-Velha s 25.000 obyvateľmi a spálil štyri domy, informoval starosta. V tejto oblasti nasadili vyše 1100 hašičov. Polícia tiež pre hustý dym v oblasti uzavrela úsek hlavnej diaľnice medzi Lisabonom a Portom.

Polícia informovala, že sa našli pozostatky mužského tela, obeť zrejme pracovala pre neďalekú lesnícku spoločnosť. V tej istej oblasti prišla o život ďalšia osoba v dôsledku infarktu, dvaja ľudia skončili v nemocnici s vážnymi poraneniami, uviedla služba civilnej ochrany.

Úrady informovali, že v dištrikte Aveiro nasadili 12 hasiacich lietadiel a v celej krajine bojujú najmenej s 20 požiarmi. Vláda na základe mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany (RescEU) požiadala Európsku komisiu o osem ďalších hasiacich lietadiel. Dve dorazili zo Španielska a dve by mali prísť z Francúzska, povedal pre Reuters hovorca ministerstva vnútra.

Portugalský premiér Luís Montenegro sa v pondelok popoludní prostredníctvom statusu na sieti X poďakoval partnerom z Francúzska, Grécka, Talianska a Španielska za ich rýchlu pomoc nevyhnutnú "pri boji proti tejto pohrome".

Očakáva sa, že situácia sa pre mimoriadne teplé a suché počasie a nárazy vetra až do 70 kilometrov za hodinu ešte zhorší, informoval veliteľ z národných záchranných zložiek a civilnej obrany André Fernandes. Deklaroval, že v pevninskom Portugalsku plánuje zachovať súčasný červený stupeň výstrahy.