Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Po dažďoch v Nigérii zavalilo v bani viac než 30 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Gangy v tejto odľahlej oblasti často rabujú domy a unášajú obyvateľov, za ktorých následne žiadajú výkupné.

Abuja 5. júna (TASR) - Viac než 30 baníkov zavalilo v nedeľu v dôsledku prívalových dažďov v malej bani v Nigérii. Záchranárom sa v stredu podarilo z bane vytiahnuť šiestich baníkov s vážnymi zraneniami a jedného mŕtveho. V oblasti sa doluje zlato, tantal či lítium. TASR o udalostiach informuje na základe správy AFP.

K závalu došlo v dedine Galkogo v strednej Nigérii, informoval vedúci Nigérijskej štátnej humanitárnej agentúry Abdullahi Baba Ara. Podľa neho úrady nepoznajú presný počet zavalených baníkov. Prekážkou je aj limitované vybavenie či ťažko zvládnuteľný terén. Pre záchranárov bolo zároveň náročné dostať sa do oblasti pre prítomnosť zločineckých gangov, ktoré tu pôsobia.

Gangy v tejto odľahlej oblasti často rabujú domy a unášajú obyvateľov, za ktorých následne žiadajú výkupné. V nedeľu z oblasti uniesli šesť ľudí a v priebehu utorka zmizlo zneďaleka ďalších 20.

Minulý rok zakázala nigérijská vláda banícku činnosť v dištriktoch Shiroro, Munya aj Rafi práve pre obavy o bezpečnosť. Baníci však zákaz nerešpektovali a v ťažbe pokračovali, aby si zabezpečili príjem po tom, čo ich okradli gangy.