Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Po dvoch rokoch sa opäť začala tradičná púť hadždž

Tisíce moslimských pútnikov obchádzajú okolo Kaaby, ústrednej svätyne moslimov vo Veľkej mešite v saudskoarabskom svätom meste Mekke v utorok 5. júla 2022 Foto: TASR/AP

Prvá skupina zahraničných pútnikov od začiatku pandémie pricestovala do Saudskej Arábie už v máji z Indonézie.

Rijád 6. júla (TASR) - V saudskoarabskej Mekke sa v stredu začala najväčšia moslimská púť hadždž od začiatku pandémie koronavírusu. Môže sa na nej zúčastniť až milión plne zaočkovaných moslimov mladších než 65 rokov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Saudská Arábia umožnila na túto každoročnú púť zavítať až 850.000 pútnikom zo zahraničia, ktorí sa musia preukázať negatívnym výsledkom PCR testu. Prvá skupina zahraničných pútnikov od začiatku pandémie pricestovala do Saudskej Arábie už v máji z Indonézie.

Rúška sú naďalej povinné v mešite Masdžid al-Harám v Mekke, kde sa nachádza ústredná svätyňa moslimov Kaaba, ako aj v Prorokovej mešite v meste Medina (Masdžid an-Nabawí), kde je pochovaný prorok Mohamed.

Ľudia sa tiež nemusia pri vstupe do interiérov preukazovať potvrdením o očkovaní. Vo väčšine uzatvorených priestoroch nie je prekrytie horných dýchacích ciest povinné, majitelia prevádzok ho však môžu podľa vlastného uváženia aj naďalej vyžadovať.

Púť do Mekky hadždž je jedným z piatich pilierov islamu. Trvá takmer týždeň a musí ju aspoň raz za život absolvovať každý moslim, ktorý je telesne i duševne zdravý a má na cestu do Mekky finančné prostriedky.

Saudská Arábia v roku 2020 oznámila, že pre pandémiu koronavírusu umožní do Mekky prísť len 1000 pútnikom. O rok neskôr povolila účasť 60.000 zaočkovaným osobám s povolením na pobyt v Saudskej Arábii, ktorí boli vybraní prostredníctvom lotérie. Moslimovia zo zahraničia sa však na púti zúčastniť nesmeli.