Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Zahraničie

Po Mali prerušuje diplomatické vzťahy s Ukrajinou aj Niger

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tento krok prichádza dva dni po tom, čo diplomatické vzťahy s Ukrajinou prerušil aj africký štát Mali.

Niamey 7. augusta (TASR) - Africký štát Niger v utorok oznámil, že "s okamžitou platnosťou" prerušuje diplomatické styky s Ukrajinou, pričom Kyjev obvinil z podpory "teroristických skupín".

Tento krok prichádza dva dni po tom, čo diplomatické vzťahy s Ukrajinou prerušil aj africký štát Mali.

Niger, ktorý rovnako ako Mali momentálne riadi armáda, uviedol, že požiada Bezpečnostnú radu OSN o diskusiu o "agresii Ukrajiny", uviedol hovorca nigerskej vlády Amadou Abdramane v televíznom vyhlásení.

Mali totiž tvrdí, že Ukrajina ústami hovorcu svojej vojenskej rozviedky (HUR) Andrija Jusova de facto priznala svoj podiel na porážke, ktorú malijské jednotky utrpeli v júli v boji proti separatistom a džihádistom.

V bojoch na severe Mali vtedy prišli o život aj žoldnieri ruskej polovojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina. Separatisti pod vedením bojovníkov z národa Tuaregov minulý štvrtok uviedli, že pri bojoch v pohraničnej obci Tinzaouaten v júli zabili 84 žoldnierov Vagnerovej skupiny a 47 malijských vojakov.

Západoafrické Mali, ktoré bojuje proti džihádistom a separatistom už vyše desať rokov, požiadalo vagnerovcov o pomoc a podporu po vojenských prevratoch v rokoch 2020 a 2021, keď sa súčasne "otočilo chrbtom" tradičným spojencom zo Západu - najmä Francúzsku ako bývalej koloniálnej mocnosti.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že Ukrajina "bezpodmienečne dodržiava normy medzinárodného práva" a "rozhodne odmieta obvinenia dočasnej vlády Mali" a dodalo, že ľutuje "unáhlené" rozhodnutie Bamaka.