Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

Po pretrhnutí hrádze v Číne evakuovali približne 5700 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína v posledných mesiacoch zažíva extrémne výkyvy počasia - od prívalových dažďov až po veľké horúčavy.

Šen-čen 6. júla (TASR) - Na juhu Číny sa pretrhla hrádza druhého najväčšieho sladkovodného jazera v krajine. Záchranári evakuovali približne 5700 ľudí, informovali v sobotu tamojšie médiá. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

Bezprostredne nehlásia žiadne obete a zranených. Zábery z médií ukazujú vodu, ktorá sa valí cez porušenú hrádzu. Záplavy spôsobili škody na autách a domoch. Viac ako 2300 pracovníkov záchranných zložiek pracovalo počas soboty na vybudovaní obrannej línie.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na rozsiahle záchranné a pomocné práce s cieľom ochrániť životy a majetok ľudí, uviedli tamojšie médiá.

Začiatkom tohto týždňa zasiahli niektoré časti provincie Chu-nan silné dažde. Tie spôsobili rozvodnenie rieky Mi-luo-ťiang na najvyššiu úroveň za posledných 70 rokov, píše Reuters. Z oblasti hlásia rozsiahle škody.

V hornatej provincii Chu-nan si záplavy predošlý mesiac vyžiadali päť obetí a zosuvy pôdy ďalších osem ľudských životov. V susednej provincii Kuang-tung prišlo v dôsledku júnových záplav o život až 38 ľudí.

Čína v posledných mesiacoch zažíva extrémne výkyvy počasia - od prívalových dažďov až po veľké horúčavy. Táto ázijská krajina je najväčším producentom skleníkových plynov, ktoré podľa vedcov spôsobujú klimatické zmeny a zvyšujú frekvenciu a intenzitu extrémov počasia.