Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Po pretrhnutí priehrady Arbaat v Sudáne zahynulo najmenej 60 ľudí

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Priehrada Arbaat má kapacitu 25 miliónov kubických metrov a je hlavným zdrojom pitnej vody pre pobrežné mesto Port Sudan, kde sídli vojenská vláda.

Chartúm 27. augusta (TASR) - Najmenej 60 ľudí zahynulo po pretrhnutí hrádze priehrady Arbaat vo vojnou zmietanom Sudáne. V postihnutej oblasti prebiehajú pátracie operácie a predpokladá sa, že počet obetí bude ešte vyšší, informuje TASR podľa stanice BBC News.

Priehrada Arbaat má kapacitu 25 miliónov kubických metrov a je hlavným zdrojom pitnej vody pre pobrežné mesto Port Sudan, kde sídli vojenská vláda. Po 16 mesiacoch občianskej vojny Sudán sužujú prívalové dažde a záplavy, ktoré usmrtili desiatky ľudí a prinútili desaťtisíce ďalších opustiť svoje domovy.

Voda z pretrhnutej priehrady zmietla celé dediny a roľnícke usadlosti. Silné dažde tiež poškodili hlavný optický kábel v Sudáne, čo už druhý deň po sebe spôsobilo výpadok komunikácie v mnohých častiach krajiny.

Vzdušné sily sa snažili zachrániť ľudí, ktorí hľadali útočisko na vyššie položených miestach. Armáda vyzvala "federálne aj štátne orgány, aby využili všetky možnosti na pomoc občanom v týchto oblastiach a poskytli im podporu".

"Oblasť je na nepoznanie. Elektrické a vodovodné potrubia sú zničené,"
uviedol vedúci vodohospodárskeho úradu pre sudánsky štát Červené more. V meste Port Sudan sa nachádza hlavný prístav krajiny a fungujúce letisko, kam smeruje väčšina dodávok potrebnej pomoci pre obyvateľstvo.

"Mestu hrozí v najbližších dňoch smäd," uviedlo vo vyhlásení Sudánske združenie ochrancov životného prostredia, dopĺňa tlačová agentúra Reuters.

V dôsledku záplav a silných dažďov zomrelo tento rok v Sudáne už najmenej 132 ľudí, uviedlo v pondelok tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Krajina zažíva od júla intenzívne obdobie dažďov s občasnými prívalovými povodňami najmä na severe a východe krajiny.

Sudán sužuje občianska vojna od apríla minulého roka, keď vypukli boje medzi polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) a sudánskou armádou. Milióny ľudí boli nútené opustiť svoje domovy a viaceré regionálne štáty vyhlásili hladomor. Extrémne poveternostné podmienky len zhoršia nedostatok potravín.