Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Po prvý raz budú dražiť obraz vytvorený humanoidným robotom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Obraz nazvaný AI God (Boh umelej inteligencie) bude možné získať v novembri.

Londýn 17. októbra (TASR) – Aukčný dom Sotheby's bude dražiť obraz, ktorého autorom je humanoidný robot Ai-Da využívajúci umelú inteligenciu (AI). Ide o vôbec prvý prípad predaja takéhoto diela vo veľkom aukčnom dome, informovali v stredu organizátori aukcie, píše TASR na základe správy agentúry AFP.

Obraz nazvaný AI God (Boh umelej inteligencie) bude možné získať v novembri. Portrét je vysoký 2,2 metra a je "znepokojivým" portrétom britského matematika Alana Turinga považovaného za jedného z otcov modernej výpočtovej techniky, píše AFP. Očakáva sa, že dielo sa predá za 100.000 až 150.000 libier (120.000 až 180.000 eur).

Online aukcia, ktorá ponúkne široké spektrum digitálnych umeleckých foriem, bude skúmať prienik umenia a technológie, uvádza aukčná spoločnosť.

Ai-Da je ultrarealistický robot pripomínajúci človeka. Má ženskú tvár, veľké oči a hnedú parochňu. Je jedným z najvyspelejších robotov na svete, na maľbu obrazov využíva algoritmy AI, kamery v očiach a bionické ruky.

Majiteľom robota je Aidan Meller, ktorý je tiež vlastníkom galérie predávajúcej jeho diela. Meller je zároveň "otcom" Ai-Dy, pretože viedol tím odborníkov na AI z univerzít v Oxforde a Birminghame, ktorý stál za jej vytvorením.

Predaj digitálneho umenia v Sotheby's bude prebiehať od 31. októbra do 7. novembra.