Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Po stretnutí s Macronom konzervatívci vylúčili účasť v novej koalícii

Na snímke ľavicoví lídri zľava Manuel Bompard, Marine Tondelierová zo Strany Zelených, Lucie Castetsová z koalície Národný ľudový front (NFP), generálny tajomník Socialistickej strany Olivier Faure (druhý sprava) a tajomník Komunistickej strany Fabien Roussel (vpravo) prichádzajú na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v Elyzejskom paláci v Paríži 23. augusta 2024, kde sa dnes začali rokovania o vymenovaní premiéra. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok stretol s lídrami strán z celého politického spektra, aby po takmer siedmich týždňoch od parlamentných volieb spustil rokovania o vymenovaní nového premiéra krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Novovymenovaný premiér sa bude musieť po nástupe do funkcie zaoberať schválením rozpočtu na rok 2025, a to v čase, keď je Francúzsko pod tlakom Európskej komisie a dlhopisových trhov a potrebuje znížiť svoj finančný deficit. V súčasnosti však nie je bezprostredne jasné, kto sa stane premiérom. Foto: TASR/AP

Wauquiez vyhlásil, že zoskupenie, ktoré tvoria prevažne pravicoví republikáni, chce pôsobiť v opozícii a neverí v koalície, ktorú tvoria strany s protichodnými názormi.

Paríž 23. augusta (TASR) - Francúzski konzervatívci v piatok vylúčili účasť vo vládnej koalícii po nedávnych voľbách. Urobili tak po rokovaniach s prezidentom Emmanuelom Macronom zameraných na vyriešenie politickej budúcnosti krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Nebudeme súčasťou žiadnej vládnej koalície," povedal Laurent Wauquiez, líder parlamentnej skupiny Republikánska pravica.

Wauquiez vyhlásil, že zoskupenie, ktoré tvoria prevažne pravicoví republikáni, chce pôsobiť v opozícii a neverí v koalície, ktorú tvoria strany s protichodnými názormi.

Pravica sa podľa neho postaví proti každej vláde, v ktorej bude radikálne ľavicové hnutie Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jeana-Luca Mélenchona. To je súčasťou aliancie Nový ľudový front (NFP).

NFP dúfa, že po predčasných parlamentných voľbách vytvorí novú vládu. Wauquiez však avizoval, že jeho zoskupenie v parlamente vládu NFP nepodporí, píše DPA.

V dvojkolových parlamentných voľbách na prelome júna a júla zvíťazil ľavicový Národný ľudový front (NFP) pred Macronovou centristickou koalíciou Spolu (ENS) a krajne pravicovým Národným združením (RN). Macron stratil v Národnom zhromaždení podporu desiatok poslancov, pričom žiadne zoskupenie nezískalo absolútnu väčšinu.

Macron nechal po voľbách dočasne v úrade dovtedajšieho premiéra Gabriela Attala s tým, že novú vládu vymenuje až po olympijských hrách v Paríži. Rokovania o zostavení vlády sa však ešte neskončili a majú pokračovať v pondelok.

Kandidátkou ľavice na post premiérky je Lucie Castetsová. Prezident však jej kandidatúru zatiaľ ignoruje, hoci NFP vo voľbách skončila prvá. Ľavicu vyzval, aby si najprv pre svoju vládu v parlamente zabezpečila väčšinu.

Vodca komunistov Fabien Roussel v piatok vyhlásil, že ak prezident Castetsovú nevymenuje, ľavica by mohla s rokovaniami skončiť.