Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Po útokoch na humanitárne objekty v Nigérii hlásia najmenej šesť obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severovýchod Nigérie sužuje džihádistické násilie od roku 2019, keď teroristická organizácia Boko Haram spustila islamistické povstanie.

Abuja 3. marca (TASR) - Najmenej šesť obetí hlásia po útokoch, z ktorých sú podozriví džihádisti napojení na teroristickú organizáciu Islamský štát. Útoky sa stali v priebehu pondelka a utorka na severovýchode Nigérie v meste Dikwa. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Najmenej šiesti civilisti prišli počas streľby o život, niekoľko ďalších bolo zranených, niekoľkí sú nezvestní," uviedla organizácia Nigeria INGO Forum, ktorá zlučuje 54 medzinárodných charít.

Zdroj z prostredia armády pre agentúru AFP uviedol, že za útokom stoja ozbrojenci zo skupiny Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP).

"Teroristi podnikli útok na vojenskú základňu a humanitárne centrum OSN súbežne,"
dodal. Armáde sa neskôr bojovníkov podarilo vyhnať a situáciu dostať pod kontrolu.

Tri zdroje pre agentúru AFP uviedli, že ozbrojencom sa darilo okupovať mesto niekoľko hodín od pondelňajšieho večera do obeda nasledujúceho dňa.

Humanitárny koordinátor OSN v Nigérii Edward Kallon v utorok potvrdil, že útok bol priamo zameraný na humanitárne objekty. Humanitárne centrum v Dikwe patrí medzi jedno z deviatich na severovýchode krajiny, kde humanitárni pracovníci žijú a pracujú.

Severovýchod Nigérie sužuje džihádistické násilie od roku 2019, keď teroristická organizácia Boko Haram spustila islamistické povstanie. Skupina ISWAP sa od tejto organizácie oddelila v roku 2016 a odvtedy sa stala najväčšou džihádistickou hrozbou v Nigérii, uvádza AFP.

Od začiatku konfliktu bolo zabitých viac než 36.000 ľudí a dva milióny obyvateľov utiekli zo svojich domovov.